Perki brangakmenį - nusiperki netikrą

Tradicinėje juvelyrikos parodoje „Žiedai žiedai“ Kaune konsultuota brangakmenių klausimais, tačiau daug norinčių išsiaiškinti, ar jų deimantai - tikri, neatsirado.

Tikrino senus papuošalus

Susimokėję už tyrimą nuo 15 iki 120 litų, savo brangakmenius ekspertų tyrimui patikėjo apie dešimt kauniečių. „Daug lietuvių turi senesnių papuošalų, dovanotų mamų ir močiučių. Daugiausia žmonės ir nešė tokius papuošalus, klausė, ar tikri akmenys ir kiek jie galėtų kainuoti“, - pasakojo Lietuvos prabavimo rūmų Brangakmenių tyrimo laboratorijos vedėja gemologė (brangakmenių specialistė - aut. past.) Violeta Kisielienė.

Vidutinio amžiaus moteris jai nedrąsiai parodė aukso spalvos metalo žiedą su masyvia, rubiną primenančia akimi. Ilgai trunkančių tyrimų neprireikė - kelias sekundes jį apžiūrinėjusi po mikroskopu, gemologė paskelbė tarsi nuosprendį: „Tai sintetinis korundas - akmuo, imituojantis rubiną. Tokio dydžio natūralus rubinas gamtoje randamas labai retai - jei akmuo būtų tikras, jis kainuotų didžiulius pinigus ir būtų muziejinė vertybė.“

Papuošalo savininkė neslėpė nusivylimo. „Šį žiedą prieš gerus 20 metų man padovanojo mamos giminės, gyvenantys Amerikoje. Keista, galvojau kad tai tikrai rubinas - žiedas buvo pateiktas kaip vertinga dovana su akmeniu, tinkančiu man pagal horoskopo ženklą“, - apgailestavo moteris ir  pasiteiravo, kokia galėtų būti žiedo vertė. V.Kisielienė tikino tikslios žiedo kainos pasakyti negalinti, tačiau, jos žiniomis, toks sintetinis akmuo, kurį užauginti trunka nuo trijų valandų iki trijų mėnesių, JAV kainuoja nuo 99 centų. „Tačiau sintetinio akmens nuvertinti nereikia. Talentingo juvelyro rankose jis gali tapti meno kūrinio dalimi, puošiančiu žmogų, dėvint prie atitinkamo rūbo“, - žiedo savininkę guodė ekspertė.

 

Vietoj brangakmenio - stiklas

Įvairios brangakmenių imitacijos juvelyrikoje naudojamos labai seniai - apie tai žinoma nuo Antikos laikų. Anksčiau vietoj brangakmenių dažnai naudotas dažytas stiklas, dabar galimybės apgauti nepatyrusią pirkėjo akį - kur kas platesnės. Sintetiniai brangakmeniai, dažnai pateikiami už tikrus, masiniu būdu pradėti auginti dar XIX a. Rusijoje ir dabar veikia gamyklos, kuriose užaugintais masyviais sintetiniais korundais, špineliais, aleksandritais puošti žiedai buvo populiarūs visoje Sovietų sąjungoje.

Anot V.Kisielienės, blogiausia tai, kad sintetiniai akmenys ar net stiklas pateikiami už tikrus brangakmenius. „Įsigiję papuošalą su, kaip teigiama jo etiketėje ir sakoma parduotuvėje, brangiuoju akmeniu, nebūkite tikri, kad akmuo - iš tiesų brangus ir vertingas. Didelė tikimybė, kad vietoje turkio, rubino, safyro, mėnulio akmens, net koralo nusipirksite modifikuotus akmenis ar stiklą“, - įspėja gemologė V.Kisielienė. Neretai modifikuotas kvarcas pateikiamas kaip brangesnis rožinis kvarcas, paprastų paprasčiausias stiklas - kaip kalnų krištolas, mėnulio ar saulės akmuo. Perlai, kuriais užverstos papuošalų parduotuvės - taip pat nebūtinai tikri.

Ekspertai pastebi, kad daug brangiųjų akmenų padirbinių lietuviai parsiveža iš Egipto, Turkijos. Tačiau neretai sąmoningai arba klaidinami importuotų papuošalų etikečių netikrus akmenis kaip vertingus parduoda ir lietuviškų juvelyrinių parduotuvių personalas.

Atskirti tikrą akmenį nuo netikro geriausiai padės gemologas. Nors perkant papuošalą ekspertą pasikviesti sudėtinga, anot V.Kisielienės, jo konsultacijos praverčia ir įsigijus juvelyrikos dirbinių su brangiaisiais akmenimis. „Pirkėjai neturėtų pamiršti, kad, įsigiję papuošalą su ne tokiu, kaip teigiama jo etiketėje akmeniu, per atitinkamą laiką jie turi teisę grąžinti papuošalą. Čia galioja vartotojų teisės - papuošalas su kitokiu, nei teigiama aprašyme akmeniu, prilyginamas nekokybiškai prekei“, - tvirtino gemologė.


Šiame straipsnyje: juvelyrikapapuošalai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių