Pedagogai kviečiami į šiuolaikinę operą „Izadora“ už pusę kainos

Lapkričio 3 d. Menų spaustuvėje, sostinėje, bus rodomas monospektaklis-opera „Izadora“, pelnęs spektaklio kūrybinei komandai prestižinį teatro apdovanojimą - „Auksinį scenos kryžių“ už geriausią debiutą.

Į šį spektaklį pedagogai kviečiami įsigyti bilietus su ypatinga - 50 proc. nuolaida (bilieto kaina - 10 lt).

Geriausias šių metų teatro debiutas „Izadora“ - tai netradicinis teatro, šokio, operos ir detektyvo elementus jungianti kūrinys.  Spektaklį kūrė būrys jaunų ir brandžių skirtingų sričių menininkų: kompozitorius ir dainininkas Jonas Sakalauskas, režisierius Agnius Jankevičius, choreografė Agnija Šeiko, poetas Dainius Gintalas, dainininkė (mecosopranas) Agnė Sabulytė ir scenografė Daiva Samajauskaitė.

Kūrinio veiksmas rutuliojasi psichiatrijos klinikos izoliatoriuje, į kurį papuolusi jauna moteris, samprotauja apie neapykantą baletui ir meilę kabrioletams. Kaip paaiškėja, į jos rankas dar paauglystėje patekusi Isadoros Duncan knyga „Mano gyvenimas“ tapo jos gyvenimo knyga, kuria ji beatodairiškai vadovaujasi. Detektyvo principu sudėliota istorija atsiskleidžia netikėtais rakursais: pamažu išryškėja savosios tapatybės ir sveikos nuovokos netekusios moters paveikslas ir tragedija.

„Izadoroje“ ypatingą vaidmenį atlieka muzika ir vokalas - sudėtingos arijos ir dainos, kurias kompozitorius Jonas Sakalauskas kūrė specialiai savo žmonos - Agnės Sabulytės vokalui, leidžia spektakliu mėgautis ir muzikos gurmanams. Pasak kompozitoriaus, „Izadoros“ muzika turi ekspresionistinių bruožų. Ji kuriama pasitelkiant žmogaus balso ir įvairius kasdieninius bei buities prietaisų garsus: skalbyklės, džiovyklės, stalo, rašymo krebždėjimo. Iš elektroninių bei žmogaus atliekamų garsų audžiamas vientisas muzikinis audinys.

Jonas Sakalauskas, Agnė Sabulytė ir Dainius Gintalas jau anksčiau inicijavo ir kūrė šiuolaikines operas - Trumpametražių operų festivalyje NOA šiemet buvo pristatyta kita jų kurta opera - „Svingas“.

Kompozitorius Jonas Sakalauskas pasakoja, kad mintis kurti spektaklį Menų spaustuvėje pirmiausiai gimė dainavimą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje studijuojančiai ir šiuo metu projekte „Triumfo arka“ dalyvaujanti Agnei Sabulytei, kurią įkvėpė fatališkas šiuolaikinio šokio pradininkės Isadoros Duncan gyvenimas. Agnės Sabulytės pasiūlyta ir Jono Sakalausko išplėtota idėja turėjo virsti šiuolaikine opera, tačiau į kūrybinį procesą įsiliejus poetui Dainiui Gintalui bei kitiems, kūrinys peržengė operos ribas - jame atsirado judesys, teatro elementai.

Spektaklis bus rodomas Menų spaustuvės Kišeninėje salėje lapkričio 3 d. 19 val. Bilietų kaina 20 Lt, juos platina "Tiketa".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių