Pažintis su garsiu portugalų režisieriumi

Vytauto Didžiojo universitete prasideda portugalų kino režisieriaus Manoel de Oliveira filmų programa, atidaroma šiam iškiliam režisieriui skirta paroda. Šimtametis M.de Oliveira - vienas garsiausių aktyviai kuriančių portugalų kino režisierių.

 M.Oliveira yra vyriausias (g. 1908) kuriantis kino režisierius. Vienintelis, kurio karjera prasidėjo nuo tyliųjų filmų, tokių kaip „Darbai prie Douro upės" (1931 m.) iki vėliausiojo režisieriaus darbo „Šviesiaplaukės merginos nepaprastumas", kuris pernai buvo pristatytas Berlyne. Iš viso M.Oliveira jau pastatė per 50 filmų. Jo darbai sulaukė pasaulinio pripažinimo, tai įrodo daugybė apdovanojimų, įteiktų kino festivaliuose, institutuose ir akademijose.

M.Oliveiros nepakartojama kūryba atspindi unikalų ir originalų gyvenimą, kurį jis parodo savo filmuose. Būdamas išskirtiniu atletu (jis buvo šuoliu su kartimi portugalų čempionas), lenktynininku, trapecijos meistru, Douru upės vyno gamintoju ir vieno iš žinomiausių portugalų passamania fabrikų direktoriumi, Manoel de Oliveira visada matė savo gyvenimą kaip nesibaigiantį patirties šaltinį, kurio ištakos glūdi nepaprastos asmenybės gyvybiškume, kuris stebina visus jį pažįstančius žmones.

Tautos istorija ir kultūros identitetas neretai darė įtaką M. Oliveiros darbams. Ryšys tarp dokumentikos ir fantastikos, teatro kine, teksto ir vaizdų, garsų ir muzikos nepriklausomybė, kaip ir žmonių santykiai yra nuolat atrandami jo kūryboje. Jie ypač pastebimi istorijose apie vyrus ir moteris, kurios kuriamos pagal žinomas noveles ir pjeses. M. Oliveira vyrus ir moteris pristato per jų skirtumų, traukos, santykių vystymosi bei atšalimo žaidimus. Portugalija, jos istorija ir kultūra - pasikartojanti tema visuose M. Oliveiros darbuose.

Šiandien, vasario 8 d. 15 val. Vytauto Didžiojo universitete, prie V.Biržiškos skaityklos (K. Donelaičio g. 52, II a.) atidaroma jo kūrybai skirta paroda. VDU Užsienio kalbų centras taip pat kviečia į keturis Manoel de Oliveira kino filmų vakarus, kurie vyks vasario - kovo mėnesiais Vytauto Didžiojo universitete. Vasario 8 d., pirmadienį, 19.15 val. pristatomas pirmasis Manoel de Oliveira filmas „Abraomo slėnis“ („Vale Abra ão“). Tai 1993-ųjų metų drama, kurioje vaidina Leonor Silveira, Cecile Sanz de Alba ir kiti. Pagrindinė filmo herojė Ema - be galo graži mergina, kurią pastebi kiekvienas. Tačiau tėvas priverčia ją ištekėti už nemylimo vyro. Ji niekina sutuoktinį ir nuolat užmezga naujus meilės romanus, taip išbandydama savo laisvės ribas.
Kitais pirmadieniais bus rodomi šie filmai: „Laiškas“, „Žodis ir utopija“ ir „Kalbantis kinas“. Filmų peržiūros vyks VDU rūmuose K. Donelaičio g. 52, 608 auditorijoje. Plačiau apie kino peržiūras - VDU tinklalapyje adresu www.vdu.lt.

Paroda veiks iki vasario 26 d.


Šiame straipsnyje: kinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių