Paveikslą nutapė iš žmonių rankų atspaudų

Į Lietuvą trumpam grįžęs žymus dailininkas, Amerikos lietuvis Ray Bartkus praėjusį savaitgalį Pasaulio lietuvių jaunimo susitikime kūrė naują Lietuvos vardo užrašą. Paveikslas – tarsi mozaika, nutapytas iš žmonių rankų atspaudų.

Paveikslas buvo kuriamas iš tūkstančių žmonių rankų atspaudų, o jo viduryje – žodis „Lietuva“.

Šį kartą darbui naudoti ne teptukai, o guminės pirštinės ir dažai. Prisidėti kuriant galėjo kiekvienas festivalio dalyvis. Pasak menininko, pagrindinė kūrinio idėja – parašyti Lietuvos vardą kitaip nei įprastai, naujoviškai.

„Keičiam šiek tiek Lietuvos pavadinimą. Norime įdėti daugiau visokių įtakų iš viso pasaulio, nes visas jaunimas suvažiavęs čia iš įvairių pasaulio šalių. Ten naudojamos kartais kitokios raidės, kitaip rašoma, tad bandome sudėti Lietuvos vardą būtent iš kitokių raidžių, kurių galbūt nėra oficialioje Lietuvos abėcėlėje“, – kalbėjo R. Bartkus.

Nestandartinę piešimo techniką žymus Lietuvos ir pasaulio menininkas pasirinko tam, kad kūrinyje galėtų įsiamžinti kiekvienas norintis.

„Prieš tūkstančius metų pirmi žmonių piešiniai buvo rankos, apvestos uolose. Tai yra labai primityvus, bet labai efektingas įvaizdis“, – tvirtino jis.

Kurdami pasaulio lietuvių rankų atspaudų mozaiką, lietuvaičiai tikino jaučiantys vienybę.

„Keistas jausmas, labai smagu visą ranką įdėti į dažus kaip vaikui. Primena vaikystę, saugumą, ramybę“, – teigė projekte dalyvavusi mergina.

„Tai yra labai geras jausmas, kadangi tos Lietuvos, būnant išvykus, iš tikrųjų trūksta, o jeigu dar galima prie jos kūrimo prisidėti menu, tai iš viso džiugu. Ir Holivude yra rankų alėja, kur tiesiog palieki savo atspaudą, o čia į Lietuvą įdedi. Prasmė yra graži, graži ir idėja“, – tikino savo atspaudą palikusi kita susitikimo dalyvė.

R.Bartkus džiaugiasi grįžęs į Lietuvą, tačiau netrukus išskrenda atgal į Niujorką. Apsilankymas tėvynėje menininkui paliko gerų įspūdžių.

„Antradienį grįžtu į Niujorką, bet šiaip ruošiuosi parodai Lietuvoje. Lapkričio 8 dieną atidarau didelę tapybos darbų parodą „Titaniko“ galerijoje. Bus labai didelis projektas, tad turėsiu daug darbo“, – kalbėjo jis.

R.Bartkus 1991 metais emigravo į JAV. Jo darbai puošia garsius Amerikos leidinius, tokius kaip „New York Times“, „Time“ ir kiti. Dailininkas yra 50 litų nominalo banknoto autorius.


Šiame straipsnyje: Ray Bartkustapybadailė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių