Paskelbti Nacionalinių premijų laureatai

Pirmadienį Kultūros ministerijoje paskelbtos šešių 2010 metų Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatų pavardės.

Komisijos, rinkusios laureatus, pirmininkas Alfredas Bumblauskas paskelbė, kad premijomis bus apdovanoti kompozitorius ir dirigentas Vaclovas Augustinas, tapytojas Jonas Gasiūnas, teatro režisierius Povilas Mataitis ir teatro dailininkė Dalia Lidija Mataitienė, rašytojas Icchokas Meras, operos dainininkas Virgilijus Kęstutis Noreika bei rašytojas Rolandas Rastauskas.

Dirigentui V.Augustinui nuspręsta skirti premiją už chorinio meno galių plėtrą, už sakralinės muzikos šiuolaikiškumą, tapytojui J.Gasiūnui - už tapybos galimybių atnaujinimą, už šiuolaikinio mąslaus meno idėjų sklaidą, rašytojui I.Merui - už tragiškųjų XX amžiaus žmogaus patirčių atskleidimą moderniojoje lietuvių prozoje.

Teatro režisierius P.Mataitis ir teatro dailininkė D.L.Mataitienė laureatais paskelbti už lietuvių folkloro gelmių atskleidimą Lietuvai ir pasauliui, už liaudies tradicijos bei šiuolaikinės scenografijos darną.

Operos solistą V.K.Noreiką nuspręsta apdovanoti už aukščiausią vokalinį meistriškumą, už neblėstantį talentą, rašytoją R.Rastauską - už žaismingos ir ironiškos eseistikos būtį pasaulyje, už sakinio eleganciją.

"Aš norėčiau pasveikinti pačius laureatus. Manau, kad tai yra labai reikšmingai Lietuvos kultūrai nusipelnę žmonės ir kiekvienai sričiai, kuriai jie atstovauja, jie davė nepaprastai daug, padarė labai didelį įnašą", - pirmadienį kalbėjo kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

Jis minėjo, kad dabartinė laureatų rinkimo komisija jau baigia savo darbą, 2011-ieji bus paskutiniai šios komisijos kadencijos metai.

"Dirbome iš tiesų nepriklausomai ir džiaugiuosi, kad ministras laiko mūsų atliktą darbą sėkmingu", - sakė A.Bumblauskas.

Jis teigė, komisijai išrinkti laureatus buvo labai sudėtinga, nes nugalėtojai konkuravo su dideliais kultūros pasaulio grandais.

Nacionalinės premijos laureatams bus iškilmingai įteiktos Vasario 16-osios dienos proga. Tiksli data paaiškės netrukus.

Nuo 1989 metų Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos kasmet teikiamos už reikšmingiausius pastarųjų penkerių metų Lietuvos ir Pasaulio lietuvių bendruomenės menininkų sukurtus kūrinius.

Kasmet teikiama ne daugiau kaip šešios Nacionalinės kultūros ir meno premijos, kurių kiekvienos dydis – 104 tūkst. litų. Viena premija teikiama už viso gyvenimo nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui.

Praėjusiais metais už viso gyvenimo nuopelnus Nacionalinę kultūros ir meno premiją pelnė kino režisierius Almantas Grikevičius. 2009 m. Nacionalinės premijos laureatais taip pat tapo teatro režisierius Jonas Rimgaudas Jurašas, fotomenininkas Romualdas Rakauskas, menotyrininkė, meno istorikė Marija Matušakaitė, poetė Ramutė Skučaitė ir aktorius Rolandas Kazlas.


Šiame straipsnyje: nacionalinė premija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių