Pasislėpk, kad niekas neatpažintų - Užgavėnių kaukės

Užgavėnių laukimą galima paversti maloniu - ne vien prisikirtus blynų, bet ir subūrus būrelį persirengėlių. Per darbus nebuvo laiko kaukei pasigaminti?  Ne bėda, ją žiemos varymo šventei nesunku pasidaryti ir iš primityvių, namuose esančių priemonių.

Čigonas - ne supermenas

Pastarosiomis dienomis Tautinės kultūros centro sienas apgulė meškos, čigonai, raganos, velniai, elgetos ir kiti Užgavėnių personažai. "Gražiausi rankdarbiai jau iškeliavo į jaunųjų meistrelių namus", - žvelgdama į kelias dešimtis kaukių kalbėjo dailininkė Rita Juodytė.

Kauno pilies pašonėje įsikūrusiame centre ruoštis žiemos varymo šventei miestiečiai pradėjo prieš kelias savaites. Vyresnieji į kaukių gaminimo užsiėmimus skubėjo su stiklainiais ir gniužulu plastilino, mažieji nešėsi dėžutes, kuriose kadaise glaudėsi nauji mamos batai.

"Ne visi žinojo, kaip turi atrodyti Užgavėnių kaukės, todėl prisėdę prie stalo ėmė paišyti animacinių filmukų personažų veidukus, - šyptelėjo R.Juodytė. - Vaikams aiškinau, kad per Užgavėnes mes sutinkame Kanapinį, Lašininį, čigoną, o jų kaukes senovėje lietuviai gamino iš medžio, beržo tošies, pakulų, avikailio."

Kaukė iš batų dėžės

Tradicinių lietuviškų kaukių gamybai reikia skirti nemažai laiko, tačiau į nuskurusį elgetą arba besišypsantį velnią galima persikūnyti ir be didelio pasirengimo.

Pačiai paprasčiausiai Užgavėnių kaukei pasigaminti, pasak R.Juodytės, reikės batų arba torto dėžutės. "Prakirpkite kiaurymes akims, nosiai ir burnai, o tada išlaisvinkite savo fantaziją", - šyptelėjo centro dailininkė.

Tokią kaukę galima nuspalvinti akvareliniais dažais arba guašu, apklijuoti spalvoto popieriaus arba medžiagos skiautelėmis. Iš kailio gabalėlių arba storų siūlų padaryti personažo ūsus, antakius ir plaukus.

Turbūt ne vieno namuose galima rasti ir popierinių kiaušinių dėklų. Jie, pasak dailininkės, taip pat puikiai tiks Užgavėnių kaukei gaminti.

"Skeptiškai žiūriu į veidų paišymą. Užgavėnės - ne teatras, - už senųjų tradicijų puoselėjimą pasisakė moteris - Kiek jas išlaikysime, tiek būsime savimi. Todėl visus tėvelius raginu bent valandai atsiplėšti nuo savų darbų ir mažuosius per Užgavėnes papuošti rankų darbo kauke. Tebūnie ir pačia banaliausia."

Trys ramybės dienos

Tikroji Užgavėnių kaukė, pasak dailininkės, ruošiama papjė mašė technika. "Skamba sudėtingai, tačiau viskas yra labai paprasta", - palinkusi prie darbo stalo kalbėjo R.Juodytė.

Kaukei pagaminti jums reikės trilitrinio stiklainio, plastilino arba molio, laikraščių, tualetinio popieriaus arba popierinių rankšluosčių.

"Ant stiklainio iš plastilino suformuokite nosį, lūpas, smakrą, skruostus ir antakius - labiausiai išsikišusias veido dalis. Tam, kad paruošta kaukė gerai nusiimtų, ant suformuoto veido uždėkite ploną polietileninį maišelį arba maistinę plėvelę. Suplėšykite popierių į mažas skiauteles, sutepkite vandeniu skiestu lipalu ir klijuokite ant polietilenu aptraukto kaukės veido.

"Klijus galite pasigaminti patys: į miltus įpilkite verdančio vandens arba paruoškite kisielių, tik, žinoma, be cukraus", - nusijuokė moteris.

Popieriaus pasiruoškite daugiau - vieną ant kito teks klijuoti maždaug septynis sluoksnius sudrėkintų skiautelių. "Jei norite kaukę papuošti apgamais arba raukšlėmis, jas suformuokite iš klijuojamos masės", - patarė kaukių gaminimo meistrė.

Paskutinis - viršutinis sluoksnis gali būti balto popieriaus, mat išdžiūvęs jis bus dekoruojamas.

"Savo darbą ramybėje palikite trims dienoms. Kaukė turi gerai išdžiūti", - toliau aiškino moteris.

Paruoštą kaukę galima dažyti dažais, apklijuoti kailio gabalėliais, siūlais, pakulomis, viršugalvyje galite įtaisyti medžio ragus. "Kaukės turi būti baisios, kad išvytų iš kiemo žiemą, tamsą ir visas negeroves", - apie kaukių paskirtį kalbėjo R.Juodytė.

Užgavėnių renginiai - jau išvakarėse

Nors Užgavėnių diena šiemet laisvadienis, švenčių rengėjai nenusileidžia tradicijai ir vyti žiemą iš kiemo kviečia išvakarėse, vasario 14-ąją.

Rumšiškių buities muziejaus miestelyje 10 val. šurmuliuos tautodailininkai, amatininkai ir kulinarinio paveldo atstovai. Nuo 12 val. čia koncertuos kolektyvai iš visos Lietuvos. Susirinkusieji galės jėgas išbandyti viktorinoje "Šiupinynas" ir blynų kąsniavimo lenktynėse. Tiesa, visi norintys galės patikrinti savo blynų kepimo įgūdžius. 14 val. bus atidaryta kolekcija "Užgavėnės 2010". Tuo pat metu pasirodys "Ąžuolyno meškučių cirko" artistai. 15 val. prasidės persirengėlių eitynės, Lašininio ir Kanapinio kova, Morės sudeginimas.

VDU Botanikos sode 12 val. vyks šokiai, žaidimai, rengiamos įvairios rungtys, baisiausios kaukės rinkimai, Morės deginimas, aleksotiškos kiaušinienės kepimas, koldūnų ir blynų valgymas. Įėjimas į šventę - tik su kaukėmis.

Vidurdienį kauniečiai laukiami ir šalia Kalniečių parko tvenkinio - atsinešti galima savo pačiūžas, rogutes, slides, karštos arbatos ir blynų. Susirinkusiuosius sveikins persirengėliai, skambės muzika, vyks varžybos, šokių konkursas.

Tuo pat metu, taip pat 12 val., Lampėdžių pušyne (ties 9-ojo maršruto autobuso galine stotele) koncertuos folkloro ansamblis "Sodyba", vyks liaudies žaidimai, kaukių varžytuvės, Morės deginimas, šokiai ir kitos linksmybės.

13 val. šalia Aukštosios Panemunės Švč. Mergelės Marijos bažnyčios (Vaidoto gatvėje), vyks šventė "Užgavėnės Panemunėje". Koncertuos ansamblis "Bočiai", Kauno "Šilo" pradinės mokyklos mokiniai. Per šventę vyks skaniausio blyno konkursas.


Šiame straipsnyje: Užgavėnės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių