Pasidovanojo galeriją

Jau visą mėnesį uostamiesčio Danės gatvėje įsikūrusioje Rūtų galerijoje iki vėlyvo vakaro dega šviesos, raginančios nepraeiti pro šalį - užsukti. Taip originaliai nauja meno oazė prisistačiusi klaipėdiečiams gruodžio 11-ąją kviečia į pirmąją parodą.

Išsipildė sena svajonė

Jos savininkas Gintautas Kurlavičius - verslininkas ir buriuotojas. O jie savo laivus vadina moterų vardais. Ir jis savo jachtą pavadino Egle, o galerijai davė kitos dukros Rūtos vardą. Užpatentavo jį daugiskaita, nes Vilniuje, sako, jau yra kažkas savo įmonę taip pavadinęs.

Buvęs pedagogas, bene 10 metų dirbęs mokykloje darbų mokytoju, vėliau pasukęs privataus verslo keliais G.Kurlavičius pasakojo, kad ir pats yra bandęs tapyti, o idėją atidaryti meno galeriją puoselėjo kone du dešimtmečius. Jis prisimena, kaip dar vaikystėje apsaldavo širdis, kai eidamas į muzikos mokyklą, vis užsukdavo į „Dailės“ saloną Turgaus gatvėje. Tiek daug ten buvo meno!.. Ir taip jis traukė!..

„Ir čia noriu, kad būtų daug gero ir įvairaus meno. Aš atsigaunu žiūrėdamas į tokius paveikslus. Kaip galima meno nemėgti?!“ - kalbėjo verslininkas, pats jau sukaupęs nemažą paveikslų kolekciją, kurioje - ir seno jo bičiulio Petro Lukošiaus, ir Edvardo Malinausko drobės. Jo aistrai pritaria ir žmona Rima, dirbanti mokytoja, ir abi dukros, tapę gydytojomis. Visa jų šeima neabejinga dailei.

Gintauto svajonė išsipildė šį rudenį, kai susiruošė švęsti jubiliejinį gimtadienį. „50-mečiui ėmiau ir pasidovanojau sau galeriją. Sunkmetis, bet kitos tokios progos gi nebus“, - juokėsi jis.

Visi Klaipėdos klasikai

Rūtų galerijos savininkas džiaugėsi, kad labai noriai atsiliepė uostamiesčio dailininkai, paprašyti, kad atneštų savo darbų. „Kiti iš pradžių užeidavo, apsidairydavo ir paskui sugrįždavo nešini paveikslais, - sakė jis šypsodamasis. - Visi čia eksponuojami darbai parduodami, o kaina - derybų klausimas. Patalpos - savos, vis kaip nors išsilaikysim, tikiuosi.“

Visos Rūtų galerijos sienos nukabintos paveikslais, prie langų, pasieniui ant stovų - mažosios skulptūrinės plastikos kūriniai. Jau dabar - tarsi jungtinė daugumos Klaipėdoje kuriančių dailininkų darbų paroda. Gyvi klasikai ir gabus jaunimas - greta.

Čia esama P.Lukošiaus, E.Malinausko, Algirdo Taurinsko, Angelinos Banytės, Juozo Vosyliaus, Arūno Mėčiaus, Algirdo Vadoklio, Vido Pinkevičiaus, Dano Andriulionio, Algio Ramanausko, Romualdo Inčirausko, Dalios Skridailaitės, Irmos Leščinskaitės ir kitų žinomų tapytojų paveikslų, jaunųjų menininkių Saulės Želnytės ir Agnės Palionytės darbų, Sergejaus Plotnikovo ir Svajūno Jurkaus skulptūrinės plastikos iš vario ir bronzos.

Kaip aiškino galerijos savininkas, ir ateityje stengsis, kad dominuotų profesionalių Klaipėdos dailininkų kūryba - tapyba ir mažoji plastika. „Klaipėdiečių kūrėjų darbų tiek vienoje vietoje jokioje kitoje uostamiesčio galerijoje nerasite. Nebent muziejuje“, - neslėpė pasididžiavimo G.Kurlavičius.

Varpas paskelbs vernisažą

Jam talkinanti dizainerė Diana Maikštėnienė patikino, kad Rūtų galerijoje kas mėnesį bus rengiamos ir autorinės parodos, jau sugalvota, kaip jas eksponuoti, išskirti iš visos gausios bendros kolekcijos. Autorinės parodos bus įkurdintos galerijos centre, o jų atidarymus skelbs S.Jurkaus specialiai išlietas Rūtų galerijos varpas.

Jis pirmąsyk suskambės šį penktadienį atidarant pirmąją naujos galerijos parodą. Jai 12 paveikslų  paruošė tapytojas J.Vosylius. „Atrinkau keletą anksčiau nutapytų darbų, keturis iš „Gintaro rinkėjų“ ciklo, porą portretų - sūnaus ir draugo, dar kelis naujus Klaipėdos universiteto botanikos sodo peizažus, - dėstė tapytojas. - Norėjau, kad atsispindėtų mano kūrybos temos. Gal ne visos, nes aplinka - kamerinė... Todėl ir paroda bus lengvesnė, spalvinga, įvairi.“

J.Vosylius jau šešti metai dėsto Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Dailės katedroje ir daug laiko praleidžia savo dirbtuvėje tapydamas. Ir dėkingas likimui, kad neleidžia pamiršti profesijos. Juk jis - tapytojas monumentalistas. Nutapęs „Kryžiaus kelio“ stacijas, dabar jis kuria altorinės freskos Šventosios bažnyčiai projektą. Iki Velykų užsibrėžęs jį užbaigti ir imtis jau pačios sieninės tapybos.

Bet rytoj dailininkas atidės į šalį visus darbus ir bus brangiausias naujosios Klaipėdos Rūtų galerijos (Danės g. 9) svečias - 17.30 val. joje atidaroma J.Vosyliaus tapybos paroda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių