Paryžiaus parodoje apie Napoleoną dalis ekspozicijos skirta Lietuvai

Paryžiuje atidarytoje parodoje apie 19 amžiaus pradžios Prancūzijos valdovą Napoleoną dalis ekspozicijos skirta ir Lietuvai, per kurią driekėsi nesėkmingos 1812 metų prancūzų invazijos į Rusiją maršrutas.

Pasak Užsienio reikalų ministerijos, Lietuvos ambasadorė Prancūzijoje Jolanta Balčiūnienė antradienį dalyvavo parodos „Napoleonas ir Europa“ atidaryme. Ministerijos teigimu, parodoje suteikiama „unikali galimybė prancūzams ir užsieniečiams susipažinti su Napoleono kariuomenės žygio per Lietuvą istorija“.

„Renginyje pristatyta ir išskirtinai Lietuvai skirta parodos dalis, kurioje pristatomi Lietuvos nacionalinio muziejaus ir Prancūzijos istorikų bei archeologų vykdytų Napoleono karių kapaviečių Vilniuje tyrinėjimų rezultatai“, - teigiama URM pranešime.

„Neoficialiame ambasadorės pokalbyje su Prancūzijos kariuomenės muziejaus vadovais pastarieji dėkojo Lietuvai ir Nacionaliniam muziejui už pagalbą bei efektyvų bendradarbiavimą tyrinėjant kapavietes“, - rašo ministerija.

Paroda atidaryta istoriniame Paryžiaus pastatų ansamblyje „l'Hotel national des Invalides“, kuriame palaidotas ir pats Napoleonas. Šiame pastatų ansamblyje yra įsikūręs Prancūzijos kariuomenės muziejus.

Paroda Paryžiuje veiks iki Didžiosios Prancūzijos revoliucijos pradžią žyminčios Bastilijos paėmimo dienos - liepos 14-osios.

Vilniaus Antakalnio kapinėse yra palaidota apie 2 tūkst. Napoleono Didžiosios armijos karių. 1812 metų vasarą sėkmingai pradėjęs žygį į Rusiją, Napoleonas žiemą patyrė triuškinamą pralaimėjimą. Tai pakirto Napoleono ambicijas dominuoti Europoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių