Iš Paryžiaus ir Niujorko – V.Kasiulio rojaus sodai

Į Prano Domšaičio galeriją Klaipėdoje atkeliavo ypatinga viešnia - tarptautinė dailės paroda „Vytauto Kasiulio rojaus sodai“, sudaryta iš Paryžiaus, Niujorko, Vilniaus ir Kauno kolekcijų.

Dailininkas V.Kasiulis (1918-1995), daugiausia kūręs savo svajonių mieste Paryžiuje, yra vienas iš nedaugelio lietuvių menininkų, pasiekusių pripažinimą pasaulinėje meno erdvėje. Paryžiaus ir Niujorko moderniojo meno muziejai, Prancūzijos, JAV, Kanados, Didžiosios Britanijos, Švedijos, Danijos, Šveicarijos, Vokietijos, Argentinos, Australijos ir kitų šalių dailės galerijos bei kolekcininkai tebesaugo šio dailininko kūrinius. Vis dėlto jų autorius pelnytai meno kritikų vadinamas vienu įdomiausių XX a. antrosios pusės Paryžiaus mokyklos tapytojų.

Apžvalginėje šio žymaus dailininko parodoje P.Domšaičio galerijoje bus pristatyta per 70 kūrinių, kurie iškalbingai atskleidžia V.Kasiulio kūrybos brandųjį - Paryžiaus - laikotarpį. Anot Jeano Chabanono, „Romantiškasis V.Kasiulio pasaulis mus nukreipia nuo kasdienybės kelių;  švelnus ir nostalgiškas - jis mus iš karto nustebina, su dideliu džiaugsmu jis dainuoja apie savo vaizduotės pasaulį, kuriame visi žmonės - poetai, visi daiktai - papuošalai ir visi sodai yra rojaus sodai.”

Kaip pasakojo P.Domšaičio galerijos direktorė dailėtyrininkė Kristina Jokubavičienė, dailininko našlei Bronė Kasiulienė Lietuvos dailės muziejui paskolinus jo kūrinių kolekciją iš Paryžiuje saugomo dailininko kūrybos fondo, atsirado reali galimybė V.Kasiulio kūrybinį palikimą pristatyti ir Lietuvoje. „Vilniuje ši paroda sulaukė didžiulio pasisekimo. Tikimės, kad ir Klaipėdoje ji bus sėkminga, - vylėsi galerijos direktorė. - Kartu su iš Paryžiaus atvežtais kūriniais turime unikalią galimybę susipažinti ir su V.Kasiulio darbais, kuriuos parodai iš Niujorko rinkinio paskolino buvęs dailininko mecenatas dr. Juozas Kazickas (JAV). Kūrinius parodai taip pat paskolino ir vertingus lituanistikos rinkinius sukaupę kolekcininkai Edmundas Armoška, Rolandas Valiūnas, Eugenijus Tinfavičius, Gintautas Vyšniauskas, Gediminas Petraitis“.

V.Kasiulio kūrinių parodos atidarymas - trečiadienį 17.30 val. P.Domšaičio galerijoje, kur ji veiks iki birželio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių