Parodos kodas – prisiminimai

Naujoje parodoje, kuri ketvirtadienį atvers duris Klaipėdos dailės parodų rūmų lankytojams, bus eksponuojami grafikos, fotografijos ir keramikos darbai. Jų autorius - skirtingų sričių menininkus sieja viena tema - prisiminimai.

Anot parodos rengėjų, pristatomuose grafikių kūriniuose išplaukia abstraktūs liaudies ornamentikos motyvai ar bandymas išsaugoti gražius praeities prisiminimus. Giedrės Gučaitės abstrakcijų, atliktų mišria technika, tekstūra bei ornamentika primena mūsų senolių austus raštus. Grafikės Odetos Staponkutės-Juršėnienės estampų ciklas, sukurtas sausa adata, tai autorės bandymas išsaugoti gyvus prisiminimus apie kadaise tėviškėje matytas paslaptingas sutemas ir aušras, kurių vaizdas atmintyje persipina su ilgesio ir nostalgijos melancholija.

Tapytoja Ingė Talmantienė pristatys pieštuku atliktus natiurmortus, o Rimanto Auzinio meninė fotografija - tai ugnies ir keramikos šventės atspindys fotografo akimis.

Parodoje savo darbus taip pat eksponuos keramikai Dormantė ir Jurgis Penkinskiai, Lauksminė Steponavičiūtė, Darius Borisovas, Viktorija Ostrauskaitė, Romualda Svesnikovienė, Vytautas Nalevaika, Jolita Urbonienė, Jovilė El-Mansour, Rita Matulienė, Valdas Aničas, Saulė Želnytė, Vida Juškaitė. Keramikos darbai išdegti vasaros simpoziumo metu Gojaus kaime įsikūrusioje Dormantės ir Jurgio Penkinskių sodyboje, kur 2004-aisiais padedant meistrui iš Japonijos Rikijo Hašimoto buvo pastatyta vienintelė Lietuvoje tradicinė japonų krosnis anagama.

Anagama-os keramikos išskirtinumą apibrėžia trys faktoriai: krosnis, molis ir forma. Kūrinio degimas nepertraukiamai trunka septynias dienas ir naktis ar net ilgiau. Ši japoniškos tradicijos keramika dėl savo ekologiškos prigimties vis labiau domina pasaulio menininkus bei meno gerbėjus.

Senųjų religijų požiūriu ugnis yra dievybė, tad dirbinio degimas krosnyje suvokiamas kaip jo išgryninimas: perėjęs per ugnį, pasidengęs pelenų glazūra, jis tarsi atgauna savo pirmapradę išraišką, priartėja prie natūralios gamtos ir tampa švarus. Tai sudėtingas, žinių, susikaupimo ir sunkaus darbo reikalaujantis procesas, kurio metu molis ne tik išdegamas, bet ir glazūruojamas - liepsna ir medžio pelenai apgaubia dirbinius ir materializuojasi juose amžinu grožiu. Taip gimstant kūriniui atsitiktinumas artimas pasaulio suvokimui.

Parodos „Prisiminimai“ pristatymas - lapkričio 19 d. 17 val. Klaipėdos dailės parodų rūmuose (Aukštoji g.1 / Didžioji Vandens g. 2), kur ją bus galima apžiūrėti iki gruodžio 14-osios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių