Parodos fotografijose – Lietuvos imigrantai

Šiandien 17 val. I.Simonaitytės bibliotekoje Klaipėdoje bus pristatyta unikali fotografijų paroda „Susipažinkime“, atspindinti imigrantų gyvenimo akimirkas Lietuvoje.

Jas užfiksavo fotografai profesionalai ir mėgėjai - tie, kurie gyvena Lietuvoje nuo pat gimimo, ir tie, kurie ką tik į ją atvyko. Anot dr. Zitos Čeponytės, „tiek profesionalų, tiek mėgėjų fotografijos atskleidžia labai panašius požiūrius. Vadinasi, fotografija gali suartinti skirtingų kultūrų ir patyrimų žmones. Vienas iš svarbių šios parodos akcentų - vaikai, kuriems tarytum ištirpsta kultūrų skirtumai, atrodo, kad jiems  kur kas lengviau įsilieti į naują aplinką, susigyventi su ja“.

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininko Dainiaus Radzevičiaus teigimu, ši paroda pasakoja apie tai, kas vadinasi tiesiog gyvenimu. „Taip, ne tik mūsų gyvenimu, o ir tų žmonių, kurie gyvena greta mūsų, nors jų nelaikome savais. Jie vadinami pabėgėliais. Toks jų oficialus statusas. Jis pasako labai daug apie tų žmonių likimo vingį, kai jie palikę gimtus namus buvo priversti prisiglausti svetimoje šalyje. Ir galbūt atrasti ją. Deja, net ilgiausi pasakojimai apie tokių žmonių gyvenimus neperteiks tų jausmų ir išgyvenimų, kuriuos patyrė jie patys. O fotografija - tai bene vienintelė galimybė mums visiems pažiūrėti vieniems į kitus, į mūsų aplinką kartu. Kartais galime nustebti, kad tą pačią aplinką matome skirtingai. Paroda padeda pažiūrėti vieni kitų akimis“, - mano D.Radzevičius

Fotografijų paroda „Susipažinkime“ - tai Lietuvos vartotojų instituto bei Žurnalistų sąjungos projekto “Pažinkime vieni kitus” dalis. Projektą remia Lietuvos Respublika ir iš dalies finansuoja Europos Sąjunga. Jis vykdomas įgyvendinant Europos pabėgėlių fondo  Lietuvoje programą.

Šiemet vasario - birželio mėnesiais vykęs fotografijų konkursas “Susipažinkime” sulaukė net 369 nuotraukų, kurias padarė 16 žinomų šalies spaudos fotografų ir 6 prieglobstį Lietuvoje gavę pabėgėliai. 70 pačių geriausių fotografijų galės įvertinti ir parodos “Susipažinkime” lankytojai Klaipėdoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių