Parodos eksponatais tapo rožių aromatai

Ar gali kvapas tapti parodos eksponatu. Pasirodo, kad taip. Tokia paroda, kurios lankytojai kviečiami susipažinti su rožių aromatais, atidaryta Vilniuje.

Šeštadienio vakarą sausakimšoje Vilniaus dailės akademijos Kostiumo dizaino katedros galerijoje buvo atidaryta uostomoji kvapų meno paroda „Rožių sodas“. Šiam projektui susijungė neabejingi uoslei profesionalai, siekdami ištirti visų gėlių gėlę – rožę, užuosti bendrą rožyno kvapo aurą ir visa tai perkelti į miesto erdvę, supažindinant lankytojus su kvapo menu ir kultūra.

Rožių sodo pamėgdžiojimo idėja gimė akimirksniu, rožių sode, uostant įvairių rožių veisles. Sibirkos rožyne buvo distiliuojami rožių žiedai rožių vandeniui išgauti,

„Kol buvo vykdomas šis alcheminis procesas, pasirodė saulė, atgijo kiek prigesusios rožių spalvos, nosys, smalsumas. Ilgai mėgaujantis rožių kvapais pasirodė, jog šie yra labai plastiški ir sudėtingi, tačiau pasiduodantys analizei. Gal dėl tos priežasties, jog rožės yra vienas iš anksčiausiai žmonijos istorijoje auginamų augalų“, - pasakojo neįprastos parodos sumanytojai.

Pasak jų, rengiant parodą „Rožių sodas“ buvo siekiama užuosti gamtoje esančio rožyno kvapą ir jį bandyti atkurti arba pamėgdžioti kitomis kvapiosiomis substancijomis visa tai perkeliant į miesto erdvę. Projekte mėgdžiojimas yra suprantamas ne tik kaip interpretacijos galimybė, bet kaip gamtos ir kultūros sąjunga iš kurios gimsta kvapūs kūriniai.

Parodą sudaro vienuolika kvapo segmentų, apsijungiančių į taisyklingą rožių sodo struktūrą. Kiekvienas kvapas į erdvę išspinduliuojamas specialaus difuzerio pagalba, todėl lankytojas, priėjęs prie jam rūpimo kvepiančio objekto jaus tik tą kvapą, prie kurio jis priartėjo. Tuo pačiu esant bendroje erdvėje galima užuosti besimaišančius visus kvapus.

Nors įprasta manyti, kad parfumerija yra sudėtingas ir tik išrinktiesiems įkandamas amatas, parodos rengėjai tikina, kad ši paroda yra skirta ne tik patyrusioms nosims, bet ir visiems besidomintiems kvapo menu ar siekiantiems praplėsti uoslės filosofiją, kurioje kvapas nėra siejamas išimtinai su šiuolaikiniais kvepalais.

 


Šiame straipsnyje: parodakvapas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių