Parodoje – spalviniai marių užkalbėjimai

Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Meno skyriuje veikia poetės ir dailininkės Daivos Molytės-Lukauskienės tapybos paroda.

Kai ilgai kvėpuoji sūriu pajūrio oru ir gyveni vandens apsuptyje, nenuostabu, kad ši stichija giliai įsirėžia sąmonėn, ir galiausiai išsilieja žodžiais arba išsitaško spalvomis priklausomai nuo metų laiko.

Poetė ir dailininkė D.Molytė-Lukauskienė parašė, iliustravo ir išleido tris poezijos knygas: „Natiurmortas su gudobelės šaka“, „Baltas kvadratas juodame fone“ ir „Persodintos gėlės“.

Jai pavaldūs ir žodžiai, ir spalvos. Pradžioje buvo grafiniai ieškojimai, o atspirties taškas - viena spalva: raudona (taip galima pasakyti apie pirmosios knygos spalvinę dermę), juoda (antroji) ir balta, kuri vyrauja visur. Vėliau begalinis spalvų ilgesys pastūmėjo į tapybą, kurioje spalvinė raiška sodresnė.

Anot autorės, tuomet, kai gamta bespalvė, smagiau rašyti eilės, o išsprogus pumpurams, sužaliavus pievoms ir pamėlus marių vandenims, rankos pačios ieško teptuko.

Tapybos parodoje, šiuo metu eksponuojamoje Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Meno skyriuje (J.Janonio g. 9), stipriai juntama pavasario nuotaika. Ne veltui paroda pavadinta „Pavasariniai + pasivaikščiojimai“. Juk pavasariniais gali būti šiuo metu parašyti eilėraščiai, o žodis „pasivaikščiojimai“, apibūdina paveikslų tematiką. Ritmiškoje spalvų dėlionėje dominuoja dvi spalvos - žalia ir jūros vandens mėlio. Jos sukuria giedrią į pamarį besiveržiančio pavasario aliuziją: melduose kuždasi paukščiai, siūruoja pušys, o po vandeniu plauko žuvys, pasiklydusios painiuose jūržolių tinkluose. Užkalbėta pamario gamta  atsiveria spalvomis.

Šioji paroda jau turi savo istoriją: apsukusi ratą nuo Neringos iki vidurio Lietuvos, ji vėl sugrįžo į pamarį ir skambant uostamiesčio poečių D.Molytės-Lukauskienės, Nijolės Kliukaitės-Kepenienės, Elenos Karnauskaitės bei debiutantės Uršulės Gužaitės posmams bei maestro Žygimanto Laurinavičiaus akordeono melodijoms buvo atidaryta Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Meno skyriuje. Parodą galima aplankyti iki balandžio 12 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių