Parodoje – ryškiaspalviai latvių raštai

Įprasta ir visur priimta - kieno šventė, tas ir kviečiasi svečius. O štai Klaipėdos etnokultūros centras nusprendė kitaip - Latvijos nepriklausomybės dieną pasikviesti kaimynus latvius ir kartu paminėti jų šventę.

Lapkričio 18-ąją 17 val. uostamiesčio Etnokultūros centre (Daržų g. 10) klaipėdiečiams bus pristatyta Liepojos liaudies meno ir kultūros centro parengta paroda „Ryškiaspalviai latvių raštai“.

Parodos lankytojai iki gruodžio 4-osios galės pasigrožėti kaimynų išaustomis vilnonėmis antklodėmis, skaromis bei skarelėmis, kurios būdingos Rucavos ir Nicos regionui. Kaip pasakojo klaipėdietė etnologė Anelė Michejevienė, taip pat ketinama eksponuoti tai vietovei būdingas įvairiaspalves pirštuotas bei kumštines pirštines. Be to, parodoje bus pristatyti Nicos apskrities tautinių kostiumų pavyzdžiai, atkurti pagal muziejines fotografijas.

Juos visus sukūrė Liepojos taikomojo meno studijos „Kursa“ narės. „Kursa“ jau 50 metų puoselėja Pietų Kuržemės etnografines tradicijas. Šiuo metu studijai vadovauja tautodailininkė Ilma Rubenė ir meno konsultantė Milda Dirina. „Kursos“ tautodailės darbai eksponuoti Gruzijoje, Rusijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Vengrijoje, Olandijoje, Skandinavijos šalyse, Kanadoje, Šri Lankoje, Bolivijoje ir Japonijoje.

Kaimynų parodos atidaryme Klaipėdoje ypatingą latviškų audinių ir mezginių margumą nuspalvins melodingos latvių dainos, atliekamos Liepojos folkloro ansamblio „Velava” („velava” reiškia vėjo rodyklę laivams). Jis padainuos ne tik senųjų Kuržemės dainų. Velaviečiai tikisi kartu su klaipėdiečiais užtraukti ne vieną žinomą liaudies romansą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių