Parodoje – menininkų žvilgsniai nuo maironiškojo Birutės kalno

Ketvirtadienį Palangoje atidaroma tarptautinio plenero „Nuo Birutės kalno” darbų paroda.

Projektas „Tarptautinis tapytojų pleneras ir kilnojamos parodos „Nuo Birutės kalno” skirtas Maironio 150-osioms gimimo metinėms paminėti.

Pajūris ir Baltijos jūra buvo vienas pagrindinių Maironio kūrybos įkvėpimo šaltinių. Jo sukurta poema „Nuo Birutės kalno“, kurios vardu pavadintas projektas, yra vienas svarbiausių kūrinių lyriko kūryboje. Maironis mėgo Palangą, lankydavosi joje beveik kiekvieną vasarą. Jūros įvaizdį jis naudojo ne tik tiesiogiai, bet ir perkeltine prasme, įvairiems gyvenimo reiškiniams ir žmogaus emocijoms atspindėti. Ypatingą Palangos ir jos apylinkių gamtos, pajūrio dvasią, kurią prieš daugiau nei 100 metų Maironis atrado šiose vietovėse, projekto metu jau kitomis priemonėmis ir būdais bandė atpažinti ir interpretuoti Lietuvos ir Ukrainos menininkai.

Jausmų ir jūros paralelės, kurių padedamas Maironis taikliai įvardindavo žmogaus jausenų sudėtingumą ir prieštaringumą, neabejotinai aktualios ir šiandien, mano plenero ir jo kilnojamosios parodos organizatoriai. Plenere dalyvavo menininkai S.Maslauskaitė, R.Balinskas, J.Stauskaitė, M.Jonutis, J.Rymanas ir kiti.

Jų darbai bus pristatyti parodoje „Nuo Birutės kalno”, kuri rugsėjo 20 d. 18 val. lankytojams plačiai atvers duris Palangos galerijoje „Ramybė“ (Vytauto g. 35) ir ten veiks iki spalio 4 d. Parodą nemokamai bus galima apžiūrėti IV–VII 12–19 val.

Per vernisažą aktorius R.Dzimidas skaitys prisiminimus apie Maironį Palangoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių