Parodoje – LDK valdovų ir didikų portretai iš Ukrainos muziejų

Trečiadienį Vilniaus paveikslų galerijoje duris atvers tarptautinė paroda „Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų ir didikų portretai iš Ukrainos muziejų“.

Parodoje – beveik 90 portretų, sukurtų XVI–XIX amžiuje vietinių bei garsių užsienio meistrų. Dauguma portretų iki šiol buvo saugomi Ukrainos muziejų saugyklose ir nebuvo eksponuoti, praneša LTV „Panorama“.

Parodoje – keliasdešimt Lietuvos ir Lenkijos valdovų bei jų šeimų narių portretų, daugumos jų autoriai –garsūs Europos dailininkai. Kolekcijoje – 20 moterų, 62 vyrų ir 4 vaikų atvaizdai.

Parodoje galima išvysti Radvilų, Sapiegų, grafų Chodkevičių, taip pat Sanguškų, Pacų, Tiškevičių ir kitų garsių giminių atstovų portretus. Didelę eksponuojamų portretų galeriją XVIII amžiaus pabaigoje sukūrė dailininkas Konstantinas Aleksandrovičius.

Visi parodoje eksponuojami kūriniai priklausė senosioms Lvovo rezidencijų, bažnyčių ir miesto apylinkių dvarų kolekcijoms, o XIX-XX amžiuje pateko į Lvovo ir Lucko muziejus.

Pasak parodos kuratoriaus, vieni darbai svarbūs kaip meno kūriniai, kiti įdomūs kaip istoriografinis šaltinis.

„Ukrainoje greičiausiai jie visi buvo įvairiuose dvaruose, po Antrojo pasaulinio karo pateko į muziejus. Džiugu, kad išliko, nes nedaug jų buvo eksponuota pačioje Ukrainoje, jie buvo laikomi saugyklose. Daug jų vaizduoja mūsų vadovus – nuo Jogailos iki Poniatovskio“, – parodos kuratorius Dalius Avižinis.

Per parodos atidarymą bus surengtas koncertas, kuriame dalyvaus Veronika Povilionienė, saksofoninkas Vytautas Labutis, operos solistas Vytautas Juozapaitis.

„Šitas nemokamas koncertas ir parodos sutikimas yra „Muziejų kelio“ renginys. Lietuva, švęsdama 200 muziejinės kultūros tradiciją, buvo apraizgyta renginių. Artėjant Mindaugo karūnavimo dienai, muziejų kelias užsuka į sostinę. Liepos 4 dieną, 18.30 val. užsuks į Chodkevičių rūmus, kur atidaroma įspūdinga paroda, o ją sutinkame netradiciškai. Bus intrigos“, – žadėjo Valdovų rūmų direktoriaus pavaduotoja kultūrinei veiklai Jolanta Karpavičienė.

Parodos atidarymas ir koncertas bus tiesiogiai bus transliuojamas per LRT antrąjį kanalą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių