Parodoje – klaipėdiečių R.Marčiaus ir R.Martinionio tapybos atodangos

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose Baroti galerijos surengtoje tapybos parodoje „Atodangos“ penktadienį savo kūrybą drauge pristatys du klaipėdiečiai – jaunosios kartos atstovas Rolandas Marčius ir gana gerai šalyje žinomas viduriniosios kartos tapytojas Rytis Martinionis.

R.Marčius (g. 1974) yra jaunos kartos tapytojas, gimęs ir užaugęs Klaipėdoje. 1994–1998 m. jis studijavo Vilniaus dailės akademijoje. 1998–2009 m. gyveno ir dirbo JAV. Šiemet priimtas į Lietuvos dailininkų sąjungą. Autoriaus darbai eksponuoti Niujorko, Čikagos, Memfio (JAV) galerijose. 2008 m. jis surengė pirmąją savo tapybos parodą Lietuvoje „Nemarūs marūs, marūs nemarūs...“, kurioje eksponavo kare nukentėjusių vaikų portretus. Šiuo metu gyvena ir kuria Klaipėdoje, aktyviai dalyvauja parodose, pleneruose, organizuoja meno dirbtuves.

Šioje parodoje R.Marčius tęsia anksčiau kūryboje analizuotą rentgeno estetikos temą. Menininkas ieško jungčių tarp emocinės būsenos, prigimties ir fizinio kūno, atmesdamas lyties, rasės, amžiaus, sveikatos būklės klausimus. Tomografinių nuotraukų plokšti paviršiai drobėje įgauna tūrio. Šalia poodinės struktūros netikėtai užfiksuojami daiktai – žiedai, monetos, medaliai, plaukų segtukai, ginklas, metaliniai dantys etc. – čia veikia kaip užuominos į galimą naratyvą. Autorius naudoja minėtus daiktus kaip simbolius ir nuorodas į tam tikras socialines, profesines ar prieraišumo vertybėms žmonių grupes.

R.Martinionis (g. 1961) yra viduriniosios kartos tapytojas, daugiausia kuriantis tapybos, vitražo ir asambliažo srityse. Dailininkas 1985 m. baigė meninio stiklo studijas Talino dailės institute (Estija). Parodose dalyvauja nuo 1989 m. Jo darbai eksponuoti Lietuvos, Italijos, Švedijos, Danijos, Vokietijos galerijose.

Parodoje „Atodangos“ R.Martinionis vėl leidžiasi į savo pasąmonės safarį. Politinės, socialinės realijos, inspiracijos iš literatūros, asmeninės emocijos ir net paprasčiausi buities daiktai, persimaišę autoriaus paveiksluose, pasakoja daugiabriaunę istoriją, kurią kiekvienas „išgirs“ savaip.

Parodos „Atodangos“ atidarymas – 18 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose, kur ji veiks iki sausio 6-osios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių