Parodoje – kasdienybės grožiui formą suteikianti šviesa

Šiaulių krašte gyvenantis ir kuriantis dailininkas Ramūnas Dagys uostamiestyje pristato savo tapybos parodą „Šviesos ieškojimas“.

Dailininkas, pedagogas, aktyvus įvairių meno plenerų bei parodų dalyvis savo personalinę parodą į Klaipėdą atvežė pirmąsyk.

Pasak menotyrininko Remigijaus Venckaus, abstrahuota  tapyba išreikšti R.Dagio kūriniai atveria svarbiausią šio žanro pusę – spalvų žaismą. Spalva ne tik paneigia formos svarbą, bet ir tampa jausmo išraiška. Išsiliedama spalva ne tik išbarsto savo neaprėpiamas ženklines reikšmes, bet ir priskiria sau formos vaidmenį.

Šįkart parodos autorius savo drobėse ieško šviesos, suteikiančios formą kasdienybės grožiui, paprastam gyvenimui, harmonijos pusiausvyrai.

Menotyrininkės Vaidos Tvarkutės pastebėjimu, kiekviename tapytojo darbe jaučiamos pastangos šviesos potėpiu atrasti ne tik aiškią horizonto liniją, bet taip pat pateikti patrauklią daugiasluoksnę darbų kompoziciją, gundančią ją analizuoti ir atrasti daugiau nei vieną objektą, besislepiantį po gilesnių filosofinių prasmių šydu. Ir tų pastangų rezultatai prasmingi bei vaisingi – drobės  tikrai prikausto dėmesį, verčia mąstyti, perduoda spontanišką nuotaiką.

„Ramūnas tikslingai išbarsto ženklus. Pavadinimai tik sąlygiškai padeda surinkti prasmes. Žodis „džiazavimas“ gali tapti kūrinių prasmės raktu. Džiazavimas yra malonumo aktas, todėl reikia atverti savo, kaip žiūrėtojo, ir kūrinio erdvės santykio perspektyvas. Tapybos neįforminime tarsi atsiskleidžia tikroji paradoksali daikto būtis“, – teigė R.Venckus.

Vasariškai džiazuojanti R.Dagio tapybos paroda „Šviesos ieškojimas“ Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro dailės parodų rūmuose (Aukštoji g. 1) veikia iki liepos 12-osios. Ją apžiūrėti galima trečiadienį – sekmadienį nuo 11 iki 19 val., pirmadienį ir antradienį Parodų rūmai nedirba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių