Parodoje - kameriniai peizažai

Kauno pedagogų kvalifikacijos centre (Vytauto pr. 44) veikia Malvydo Sakalausko tapybos darbų (nuotr.) paroda. Atrinkdamas paveikslus parodai, ekstravagantiškus eksperimentus dailininkas paliko dirbtuvėje. Eksponuojami peizažai, natiurmortai yra kameriškai intymūs, perpasakoja dailininko užfiksuotas nuotaikas, kintančią gamtą.

Paroda skirta dailininko 50-ies ir kūrybinio kelio 30-ies metų jubiliejams. Dailės pedagogo darbą dirbantis vyras sakosi nemėgstąs sustabarėjusių formų nei gyvenime, nei mene. Spalvomis, brandžiu turiniu ir dvasine šiluma išsilieja kelionėse, atostogų metu sukaupti įspūdžiai ir emocijos. „Netapau iš natūros nuo 1969 m.“ - atvirauja dailininkas, tais metais baigęs J. Naujalio vidurinę dailės mokyklą. „Todėl mano paveikslai gal ir nėra didelis atradimas, bet tai improvizacinė kūryba, tikrąja to žodžio prasme, besiremianti po Sezaninės tapybos principais“ - savo kūrinių prigimtį aiškina autorius.

Parodoje matomi visiškai konkretūs ir tikroviški motyvai iš tikrųjų yra mintyse atkurtų patirtų įspūdžių ir improvizacijos rezultatas. Malvydas pastebi, kad tokiai realybės ir fantazijos sintezei žiūrovai nelieka abejingi. Akį patraukia niekur realiai neegzistuojantis „Malūnas“, tvankias liepos dienas bylojantis „Natiurmortas su rugiagėlėmis, žėrintis rudens spalvomis “Sodas rudenį“, nuotaikinga kovo saule apšviestas pušynas, Juodkrantės nesudrumsta ramybė, ežero tyla ir žydinčios obelys soduose. Paveiksluose rasime visus metų laikus, dvelkiančius lengvu lyrizmu, nors kolorito orkestruotė kartais pereina į „scherzo“. M. Sakalausko peizažai, būdami realistiški savo turiniu, nekartoja tikroviškų spalvų. Jos dematerializuotos, tarnauja dekoratyviam apibendrinimui, alsuoja atitinkamai: drėgme, šalčiu arba vasaros kaitra. Dailininkui priimtinas žymaus prancūzų tapytojo Anri Matiso (Henri Matisse) išsakytas kūrybos principas: aš noriu, kad mano paveikslas būtų tarsi kėdė pavargusiam žmogui“.

M.Sakalausko peizažų, natiurmortų, portretų yra įsigijęs M.K.Čiurlionio dailės muziejus, taip pat privatūs asmenys Lietuvoje ir užsienyje - Prancūzijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Kanadoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių