Parodoje – dviejų Vokietijų architektūra

Keturiasdešimt metų Vokietija buvo padalinta į dvi atskiras šalis: Vokietijos Federacinę ir Vokietijos Demokratinę Respublikas.

Praėjus keliems dešimtmečiams po susijungimo Vokietijos architektai pabandė peržiūrėti architektūros raidą padalintoje šalyje. Maketai, fotografija ir aprašai pristatyti Vilniuje, Šiuolaikinio meno centre, praneša LTV „Panorama“.

Tarp gausybės maketų ir fotografijų sunku suprasti, kuriai Vokietijos daliai priklauso vienas ar kitas statinys. Parodos kuratoriai teigia, kad surinkę ekspozicijai medžiagą patys nustebo – architektūros skirtumai nebuvo tokie dideli, kaip iki tol teigė padalytos šalys. Daugiau skiriasi tik naudotos medžiagos.

„Šaltojo karo metais visi mokėmės, kad rytiečių architektūra yra visiškai kitokia nei vakariečių, kad socialistiniai kūrėjai remiasi kitais principais. Parodoje rodome, kas per 40 metų buvo pastatyta, ir klausiame lankytojų, kas yra architektūra – partijos suvažiavimų nutarimai ar architekto stalas, ant kurio gimė šių pastatų projektai“, – sako prof. parodos kuratorius prof. Hartmutas Frankas.

Parodoje pateikiami moderniosios architektūros pavyzdžiai, taip pat jos skauduliai – tokie kaip didžiuliai gyvenamieji namai, užgriozdinę abi Vokietijos dalis, kai kada grubus paveldo pastatų atkūrimas.

„Vilniuje taip pat turite daug pastatų, dėl kurių vertės ar pritaikymo diskutuojate, – tai ir „Lietuvos“ kino teatras, Koncertų rūmai, atstatomi Valdovų rūmai. Pristatydami parodą kartu rodome ir Vokietijos patirtį“, – teigia Vilniaus Goethe`s instituto vadovė Johanna M. Keller.

Šiuolaikinio meno centre – per tūkstantį fotografijų, 40 architektūros maketų, specialiai sukurti stendai architektūros brėžiniams.


Šiame straipsnyje: vokietijaparoda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių