Paroda primins Dzidą

Uostamiestyje rytoj atidaroma Izidoriaus Žilinsko (1952-2008) kūrybos paroda primins nenuoramą šilutiškį menininką, architektą, Sąjūdžio aktyvistą.

I.Žilinskas, kolegų ir draugų vadintas tiesiog Dzidu, gimė ir augo pokario pedagogų šeimoje. Jo vaikystė prabėgo Šilutėje, inteligentų vaikų apsuptyje. Jis buvo gabus, išradingas, labai domėjosi muzika, nors studijavo architektūrą. Prasimanymams ir naujoms idėjoms Dzido sąmonėje nebuvo užtvarų. Vienu iš jo pedagogų buvo R.Bičiūnas, galbūt paskatinęs netikėtą Dzido polinkį piešti ir kurti destruktyvius vaizdus, žvelgti giliau į realybės tirštumą, kitaip sudėlioti formas ir vaizdinius. Dzido kūriniuose buvo ir sarkazmo, ir naujų formų, ir medžiagiškumo imitacijų, ir simbolių. Kartais atrodydavo, kad jis piešia vis iš naujo tą patį paveikslą, ir vis jo neįveikia. Jo kūryba buvo tarsi nuolatinė kova su primygtinai pasąmonės siūlomais vaizdiniais. Ji atstovauja paskutinei modernizmo pakopai prieš įžengiant pasauliui į instaliacinį meną.

Po studijų I.Žilinskas atvyko dirbti  į pajūrį. Jaunasis architektas įsidarbino Paminklų restauravimo-konservavimo institute, įsijungė į Klaipėdos dramos teatro restauracijos kūrybinę grupę, vėliau grįžo į gimtąją Šilutę, kur pasitiko Lietuvos nepriklausomybę. I.Žilinskas buvo vienas aktyviausių Sąjūdžio dalyvių. Jis profesionaliai paruošė Šilutės perspektyvinį projektą, rengė pilietines akcijas, prisirišdamas prie senųjų centrinės gatvės medžių, kad savivaldybė neįstengtų jų nupjauti. Jis niekada nebuvo ramus. Nuolatinis stresas kūryboje ir veikloje vijosi jį iki kelio pabaigos.

Dabar prabėgo lygiai metai po I.Žilinsko - architekto, dailininko, gyvenimo būdo menininko, buriuotojo, melomano, aktyvaus Šilutės bendruomenės nario ir gimtojo miesto patrioto - mirties. Paroda Klaipėdoje pasakoja apie jo gyvenimą ir darbus. Atidarymas - lapkričio 3-iąją 17.30 val. Dailės parodų rūmuose (Aukštoji g.1/Didžioji Vandens g. 2). Veiks iki lapkričio 16 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių