Panevėžio miesto istorinė dalis paskelbta saugoma savivaldybės

Panevėžio miesto savivaldybės taryba ketvirtadienį nusprendė savivaldybės saugomu kultūros paveldo objektu paskelbti Panevėžio miesto istorinę dalį – iš viso 314,13 ha teritoriją.

Istorinė dalis bus saugoma viešam pažinimui ir naudojimui. Kartu nutarta tęsti miesto istorinės dalies specialiojo plano rengimą, pranešė savivaldybė.

Pasak Kultūros paveldo skyriaus vyr. specialisto Benjamino Pučkio, Panevėžio miesto istorinę dalį paskelbus saugoma savivaldybės, nuo šiol prieš pradėdami pastatų statybos ar rekonstrukcijos darbus gyventojai, verslininkai projektus turės derinti su savivaldybe, o ne su Kultūros paveldo departamento (KPD) Panevėžio padaliniu.

Su pastaruoju tik veiksmus reikės derinti tik valstybės saugomuose kultūros paveldo objektuose. Jie šioje teritorijoje sudaro apie trečdalį visų pastatų.

Parengus miesto istorinės dalies istorinį planą bus saugomos teritorijos vertingosios savybės, gyventojams ir verslininkams bus aiškiau, kokius statybos darbus čia galima vykdyti. Priklausomai nuo istorinės miesto dalies objektų vertės, jiems ir jų teritorijoms bus nustatomi skirtingi – autentiškos paskirties bei tausojamojo naudojimo – režimai.

Miesto istorinės dalies specialųjį planą ketinama tvirtinti vasarą. Jam rengti naudojama 200 tūkst. litų iš Europos Sąjungos fondų.


Šiame straipsnyje: PaveldasPanevėžysmiestas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių