Panevėžio J.Miltinio teatras žada keturias premjeras

Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras iki Naujųjų metų žada pristatyti keturias premjeras, tarp jų - kaimynų latvių ir Gruzijos kūrėjų darbus.

Pirmoji premjera žiūrovų lauks rugsėjo pirmosiomis dienomis - šeštadienį ir sekmadienį. Ne viename Lietuvos teatre kurianti žinoma latvių režisierė Mara Kimelė Panevėžyje stato savo tautietės Ingos Abelės pjesę „Jazminas". Scenografiją jai sukūrė taip pat Latvijos menininkas Martinis Vilkarsis.

Kaip BNS pranešė teatro literatūrinės dalies vedėja Gertrūda Rinkūnienė, pjesės siužetas apima keletą pagrindinės herojės Jazminos gyvenimo dienų sename šeimos name, kur susitinka ekscentriški, skirtingo amžiaus žmonės.

Režisierė akcentuoja moteriškų likimų liniją per trijų kartų moteris - Jazminą, jos motiną Laurą bei senelę Gertrūdę. Šiuos vaidmenis atitinkamai kurs aktorės Inga Jarkova, Auksinio scenos kryžiaus laureatė Asta Preidytė bei Irena Vasiulytė.

Pasak G.Rinkūnienės, jauna, įtaigi, talentinga aktorė ir režisierė I.Jarkova, šiemet Klaipėdos universitete baigusi režisūros studijas, - šio sezono J.Miltinio dramos teatro veidas. Tiesa, ji šiemet dirbs ne tik šiame teatre: Šiaulių dramos teatras į savo repertuarą žada įtraukti jos režisūrinį debiutą - Virgilijaus Veršulio pjesės „Už durų" pastatymą.

Aktorius Dainius Kazlauskas iki Naujųjų žada pastatyti Piotro Rozenfeldo-Olevo pjesę „Kulkos virš Brodvėjaus„. Praėjusį sezoną didelio susidomėjimo sulaukė jo režisuotas anšlaginis spektaklis „Laisvi drugeliai“, kuriame vaidino I.Jarkova ir dainininkas Mantas Jankavičius.

„Talentingo aktoriaus D.Kazlausko režisuotas spektaklis – anšlaginis, praktiškai sugrąžinęs jauną žiūrovą į J.Miltinio teatrą", - sakė G.Rinkūnienė.

Šiemet taip pat turėtų pasirodyti spektaklis vaikams ir paaugliams „Anė iš Žaliastogių kaimo", kurį režisuos Antanas Gluskinas, o Anės vaidmuo taip pat pasiūlytas I.Jarkovai.

Režisierius iš Gruzijos Vasilis Čigogidzė ketina atnaujinti 2007 metais Panevėžio dramos teatre statytą spektaklį „Sveiki, žmonės„ pagal gruzinų rašytojo Nodaro Dumbadzės romaną “Aš, močiutė Iliko ir Ilarionas", įvesdamas didelę grupę naujų aktorių.

„Taip gims bendras projektas tarp Gruzijos teatro ir teatro iš Lietuvos", - teigė G.Rinkūnienė.

Kaip jau skelbė BNS, Lietuvos muzikos ir teatro akademija (LMTA) rugsėjį pradeda rengti 14 studentų kursą specialiai Panevėžio J.Miltinio dramos teatrui. Teatro vadovas Romualdas Vikšraitis BNS anksčiau sakė, kad studentai neįsipareigoja po studijų dirbti būtent šiame teatre, bet tikimasi, jog dalis jų papildys trupę.

Pasak G.Rinkūnienės, kol kas galutinai nepaaiškėjo, kas vadovaus kursui. R.Vikšraitis yra minėjęs, kad tai galėtų būti aktorė Eglė Gabrėnaitė, o LMTA atstovai - jog jos kolega Saulius Bareikis.

„Yra dvi nuomonės: vieni sako, kad nereikia kurso vadovo, kad galbūt „karuselės„ principu keli paeiliui mokytų, kiti sako, kad labai reikia to pedagoginio vadovavimo“, - BNS teigė G.Rinkūnienė.

Dramos teatras Panevėžyje oficialiai veikia nuo 1941 metų. Jį itin išgarsino čia dirbęs režisierius Juozas Miltinis. Jo vardu teatras pavadintas 1995 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių