Palangos dailė – Klaipėdoje

Ketvirtadienį Klaipėdoje bus atidaryta Palangos dailininkų darbų jungtinė paroda ir pristatytas leidinys „Palanga. Dailės įžvalgos“.

Palangos dailės savitumą lėmė geografinė vietovės padėtis: pajūris visada buvo genčių ir tautų migracijos takas, vikingų grobikiškų žygių tikslas, karinių veiksmų placdarmas, plačių prekybinių ryšių teritorija, o naujaisiais laikais, kai Palanga tapo kurortine vietove, – neįtikėtinai plačių įvairiataučių kultūrinių mainų vieta.

Leidiniuose apie Palangą paprastai dailės kūriniai įterpiami kaip iliustracijų dalis, bet nė karto nebuvo pabandyta sukurti vientiso leidinio apie Palangos dailę. Iš tiesų, išskirtinai daug vertingų skulptūrų, vitražų, pano, paveikslų ir kitų dailės kūrinių yra kurorte – jo viešosiose erdvėse ir visuomeninės paskirties pastatuose.

Leidinyje „Palanga. Dailės įžvalgos“ iliustratyviai pateikti Palangos regione nuo akmens amžiaus iki šių dienų sukurti ir išsaugoti dailės kūriniai, pristatoma Palangos kūrybinės grupės „Mostas“, nepriklausomų dailininkų, dailės mokytojų sambūrio narių ir šviesios atminties Anapilin iškeliavusių dailininkų paskutinių dešimtmečių kūryba – nuo tautodailės iki vitražo, nuo estampo iki skulptūrų...

Jo sudarytojas Adas Sendrauskas tikisi, kad nedidelės apimties leidinys ne tik parodys Palangos dailės įvairovę, bet ir paskatins skaitytoją giliau pažinti Palangos menines vertybes.

Palangiškių dailės pristatymo renginyje dalyvaus A.Sendrauskas, P.Domšaičio galerijos vedėja menotyrininkė K.Jokubavičienė, Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas A.Sakalauskas, Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas D.Vaičekauskas, spaustuvininkas S.Jokužys, Palangos savivaldybės ir kūrybinės grupės „Mostas“ atstovai, kurorto dailininkai bei tautodailininkai.

Parodoje bus galima pamatyti palangiškių menininkų P.Barono, J.Griušio, J.Grundos, V.Kuso, J.Meškio, R.Pauliko, G.Oškinytės, R.Ščerbakovienės, R.Užpelkytės, G.Venckaus, A.Žulkaus kūrinius.

Vernisažas ir albumo apie Palangos dailę sutiktuvės – gruodžio 9 d. 17.30 val. I.Simonaitytės bibliotekos Gerlacho pelėpėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių