Palangoje koncertuos „Vilnius Mama Jazz“ dalyviai „State Of Monc“

Palangos „Ramybės“ kultūros centre penktadienį muzikuos festivalio „Vilnius Mama Jazz“ dalyviai iš Nyderlandų – „State Of Monc“.

Grupę sudaro gabūs Amsterdamo ir Roterdamo muzikantai – trimitininkas Arthuras Flinkas, saksofonininkas Benas van den Dungenas, bosininkas Rafaelis Moralesas Aguinas, būgnininkas Tuuras Moensas ir elektronikos garsų kūrėjas Hielke Praagmanas.

Tai, ką groja „State Of Monc“, kartais atrodo apgaulingai lengva ir paprasta, nors iš tiesų šios kompozicijos – rafinuotos, kupinos netikėtumų ir to, kas apibūdinama neišverčiamu žodžiu draivas. Gyva, šviežia, aistringa ir išradinga muzika, kuriai neatsispiria net labiausiai džiazo tradicijoms ištikimi klausytojai, o mėgstantieji šėlti tiesiog negali ja pasisotinti. Jei šiandien gyventų ir grotų legendinis Milesas Davisas ar ne mažiau gerbiama grupė „Weather Report“, jie grotų tokią muziką, kokią kuria „State Of Monc“. Taip kartais atsiliepiama apie šiuos svečius iš Nyderlandų. Mažų mažiausiai drąsu, tačiau tokie komplimentai turi pagrindo – ši grupė, kaip ir minėti muzikantai, kuria naują požiūrį į džiazą ir į šią muziką „atverčia“ būrius kitų žanrų klausytojų.

Sykį Nyderlandų muzikos apdovanojimų ceremonijoje šis kolektyvas buvo nominuotas geriausios šokių muzikos grupės kategorijoje. Nesusipratimas? Visai ne. Mat „State Of Monc“ kuria džiazą ne tik širdžiai, smegenims, bet ir kojoms.

Gitara, trimitas šioje muzikoje subtiliai susijungia su elektroniniais ritmais. Tai muzika tiems, kurie iš džiazo tikisi šio to daugiau nei senų idėjų pervirškinimo. Puikus eksperimentų ir lengvesnio skambesio, fanko energijos ir kompiuterio garsų, akustinių instrumentų ir programuotų tembrų derinys, aiškiai rodo, kokia kryptimi tikriausiai suks ateities džiazas.

Jau pirmasis grupės albumas „Hand To Mouth“ patraukė publikos ir įtakingiausių Nyderlandų kritikų dėmesį. Netrukus „State Of Monc“ ne tik rengė koncertus madingiausiuose jaunimo klubuose, į kuriuos buvo išperkami visi bilietai, bet ir buvo kviečiami pasirodyti prestižiniuose džiazo renginiuose – ne tik savo šalyje, kur grupė pasirodė ir viename garsiausių Europoje North Sea festivalyje, bet ir Vokietijoje, Belgijoje, Maroke, Malaizijoje, Indonezijoje, Kinijoje, Brazilijoje.

Dabar grupės istorijoje – jau keturi albumai. Visuose juose atsispindi drąsus muzikinis nuotykis ir didžiulis pasitikėjimas savimi – nors visi grupės nariai turi džiazo tradicijomis paremtą muzikinį išsilavinimą, dinamiška „State Of Monc“ muzika neišduoda jokios senojo džiazo įtakos.

Taigi „State Of Monc“ pasirodymas – lapkričio 16 d. 20 val. Palangos „Ramybės“ kultūros centre (Vytauto g. 35).


Šiame straipsnyje: RamybėkoncertasState Of Monc

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių