Pajūrio rudens vakarai – festivalyje „Skambant gitarai“ (programa)

Su visu būriu bardų iš Lietuvos, Prancūzijos ir Ispanijos į Gargždus – Klaipėdos rajono centrą – kitą savaitę atkeliauja dainuojamosios poezijos festivalis.

„Skambant  gitarai“ jis jau penkti metai vilioja pajūrio publiką savo renginiais.

Atvyks ir trubadūras

Penkias savaites truksiantį festivalį ketvirtadienį pradės svečiai – Vilniuje organizuojamo ir jau paplitusio Latvijoje bei Lenkijoje tarptautinio dainuojamosios poezijos festivalio ,,Tai aš" dalyviai Virgis Stakėnas, Giedrius Arbačiauskas, Vygantas Kazlauskas, bendraminčiai prancūzas Philippe Granger ir ispanė Maria Rozalen.

V.Stakėno pristatyti nebereikėtų, nebent pasakyti, kad jis studijavo mediciną, bet gydytoju netapo. Vis dėlto V.Stakėnas Lietuvos kantri muzikantų asociacijos prezidentas, ne vien lietuviškosios dainuojamosios poezijos projektų organizatorius, idėjų generatorius, bet ir skirtingų vokalinių žanrų atlikėjas, sukūręs per 300 baladžių.

O G.Arbačiauskas daugeliui pažįstamas kaip įsimintinų personažų laidoje „Dvyračio žynios“ kūrėjas. Tačiau pastaruoju metu jį sunku atskirti nuo dainuojamosios poezijos judėjimo Lietuvoje. Atlikėjas rengia savo autorinius koncertus, dalyvauja šio žanro festivaliuose.

Šioje kompanijoje V.Kazlauskas – unikali asmenybė, nes jis – Vilniaus miesto universitetinės ligoninės angiochirurgijos, anesteziologijos ir reanimacijos skyriaus vedėjas. Televizijos žiūrovams V.Kazlauskas labiau žinomas iš šou laidų, kur dainavo su Auguste Vedrickaite ir šviesaus atminimo Janina Miščiukaite. Kur kas mažesniam žmonių ratui žinoma, kad jis dainuoja ir savo kūrybos dainas, jų yra sukūręs per 50. Be muzikos, laisvalaikį atlikėjas skiria oreivystei.

Svečias iš Prancūzijos Ph.Granger kilęs iš Perigoro regiono, tad būtent šio regiono garsūs trubadūrai įkvėpė atlikėją domėtis literatūra, kūryba, klasikine gitara. O viešnia iš Ispanijos M.Rozalen – daugybės jaunųjų muzikantų konkursų savo šalyje nugalėtoja, šiuo metu ruošiasi Esmeraldos vaidmeniui operoje-miuzikle „Paryžiaus Katedra“.

Karjera prasidėjo pogrindyje

Spalio 26-ąją festivalio žiūrovų laukia susitikimas su maištinga asmenybe – Aleksandru Makejevu. Muzikos mokykloje jis nesimokė, šeimoje muzikantų nebuvo, tačiau atlikėjo senelio pavardė – Čaikovskis, ir  tai buvo vienintelė, kaip teigė pats Aleksandras, sąsaja su muzika. Muzikanto karjerą jis pradėjo pogrindyje, dalyvaudamas pankroko grupių subūrime ir tokių pat neoficialių kompaktinių plokštelių leidime. Pagrindinis jo instrumentas – gitara, o daina „Dar tūkstantį kartų“ pasirinkta pagrindine muzikine tema populiariam lietuviškam serialui „Nekviesta meilė“. A.Makejevas su šio serialo pagrindinio vaidmens atlikėja Inga Jankauskaite įrašė ir seriale skambančią dainą „Vienas kitą surasti“. Vėliau atlikėjas įrašė garso takelį 2007 m. rudenį pradėtam rodyti lietuviškam serialui „Garbės kuopa“.

Tuoj po Vėlinių, lapkričio 4-ąją, į Gargždų kultūros centrą pakvies „Muzikos ir poezijos metamorfozės“. Su specialiai festivaliui „Skambant gitarai“ parengta programa atvyks trys draugai – dainuojamosios poezijos atlikėjas, poetas Domantas Razauskas, aktorius Andrius Bialobžeskis, „Poezijos pavasario“ laureatas, poetas ir eseistas Rimvydas Stankevičius.

Visi trys jie atnašauja muzikai ir poezijai. Taip gimė dešimtys bendrų kūrybinių vakarų. Šį kartą trijulė pristatys visai naują programą. Joje skambės nauji Rimvydo eilėraščiai, jo paties skaitomi, lietuvių poezija, skaitoma aktoriaus A.Bialobžeskio, ir specialiai pritaikytos D.Razausko dainos. Išskirtinis vakaro bruožas – intymumas, šiluma ir jaukumas, žadėjo svečiai.

Išskirtinė diena jauniesiems

Išskirtinė diena festivalyje „Skambant gitarai“ bus skirta jauniesiems klausytojams. Ir ne vien jiems. Lapkričio 6-ąją atvyks aktorius, dainų autorius ir atlikėjas Gediminas Storpirštis su programa „Bardai vaikams“.

Šio atlikėjo organizuojami dainuojamosios poezijos koncertai, tarptautinis festivalis „Tai aš“ yra itin populiarūs. Nedaug yra bardų, kurie taip subtiliai moka sudėti žmogaus jausmus į muziką, ir vienas jų – G.Storpirštis.

Lapkričio 11- ąją festivalį užbaigs „Naktinėjimai“, kuriuose dalyvaus šiuo metu psichologiją studijuojanti  Ieva Narkutė ir altininkas Kęstutis Pleita. Ievos sukurta daina „Raudoni vakarai“ skamba naujame lietuviškame filme „Tadas Blinda. Pradžia“, mergina dainuoja ir groja klavišiniais instrumentais, o Kęstutis yra vertinamas simfoninės muzikos gerbėjų dėl stilių įvairovės ir artimo bendravimo su publika.

Festivalio „Skambant gitarai“ uždarymo vakare ketina dalyvauti ir Vakarų Lietuvos  jaunieji dainuojamosios poezijos atlikėjai.

Festivalį organizuoja Gargždų kultūros centras ir renginio meno vadovė Šarūnė Petruškevičienė.

Programa

Spalio 20 d. 18 val. – FESTIVALIO ATIDARYMAS. Svečiuose – tarptautinis dainuojamosios poezijos festivalis ,,Tai aš“. Dalyvauja V.Stakėnas, G.Arbačiauskas, V.Kazlauskas, Ph. Granger (Prancūzija), M.Rozalen (Ispanija). Bilietai − po 10 Lt.

Spalio 26 d. 18 val. – SOLO. A.Makejevo koncertas. Bilietai − po 10 Lt.

Lapkričio 4 d. 18 val. – MUZIKOS IR POEZIJOS METAMORFOZĖS. Svečiuose – dainuojamosios poezijos atlikėjas poetas  D.Ražauskas, aktorius, skaitovas A.Bialobžeskis, ,,Poezijos pavasario“ laureatas, poetas,  eseistas R.Stankevičius. Bilietai − po 10 Lt.

Lapkričio 6 d. 13 val. – BARDAI VAIKAMS. Svečiuose – aktorius, dainų autorius ir atlikėjas G.Storpirštis. Bilietai − po 5, 10 Lt.

Lapkričio 11 d. 19 val. – NAKTINĖJIMAI. Dalyvauja dainuojamosios poezijos atlikėja I.Narkutė (vokalas, klavišiniai), K.Pleita (altas) ir jaunieji dainuojamosios poezijos atlikėjai. Renginys nemokamas

Koncertai vyks Gargždų kultūros centre (Klaipėdos g. 15).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių