Pajūrio fotomenininkų metų parodoje – nuogas kūnas

Finalinėje metų parodoje uostamiesčio fotografai šiuosyk publikai paruošė staigmeną - fotografijas, kuriose menu virto nuogas kūnas.

Rytoj 18 val. Klaipėdos fotografijos galerijoje atidaroma jau tradicija tapusi kasmetinė Lietuvos fotomenininkų sąjungos (LFS) Klaipėdos skyriaus narių paroda - savotiškas tradicijos trūkis. Šiemet paroda - ne apžvalginė, o teminė, jai ruošiantis fotografų akiratyje buvo nuogas kūnas ir atvirumo paieškos. LFS Klaipėdos skyriaus pirmininko Dariaus Vaičekausko žodžiais, tuo siekta ne tik išeksponuoti stiliumi ar tematika būdingiausius kūrinius, bet ir įjungti fotomenininkus į bendrą interpretacinį žaidimą.

Fotoekspozicijoje „Metai - 2009: nuogas kūnas“ bus galima pamatyti žinomų pajūrio fotografų V.Bizausko, R.Gabrio, S.Jokužio, A.Kalvaičio, V.Karaciejaus, A.Katkovo, L.Kuliešienės, A.Sendrausko, K.Slivskio, G.Skudžinsko, A.Stanevičiaus, A.Stubros, G.Survilos, A.Šeštoko, R.Vaitkaus, D.Vaičekausko ir K.Zdanevičiūtės interpretacijas nuogo kūno tema.

„Mūsų gana laisvamaniškoje kultūroje vis dar lieka uždraustų teritorijų. O draudimas neatsiejamas nuo geismo jį sulaužyti, - mano parodos organizatorius D.Vaičekauskas. - Jei nuogumą būtų galima paversti gramatiniu ženklu - jį būtų galima įvardinti šauktuku. Tai visada papildomo dėmesio pranašas. Nuogumas įsiterpia į pačius įvairiausius kontekstus. Kasdieniškoje aplinkoje jis atrodo groteskiškai ir išryškina visą kultūrinio kiauto storį ir svorį. O kartais nuogumas yra tiesiog estetinio pasigėrėjimo šaltinis, banguotų kūno linijų tėkmė, prikaustanti akį ir užliejanti švelnumu.“

Parodos rengėjai ir autoriai primena, kad „nuogas kūnas“ gali būti ir kaip atvirumo sinonimas, kuris ne visada turi būti gretinamas su žmogiškomis formomis. Juk pavargęs nuo miesto triukšmo ir socialinio spaudimo žmogus visada tiesiasi į gamtą, kuri yra tokia, kokia yra - nuoga ir atvira. Akmens, medžio, sniego kūnas yra nuogas...

Finalinei metų parodai fotografai nebuvo įpareigoti perkratyti savo „inventorių“ ir būtinai surasti aktų pavyzdžių - jie pakviesti kūrybiškai pasvarstyti nuogumo temą, interpretuoti ją, neprisirišant prie jokio objekto.

Kaip jiems tai pavyko, bus galima įvertinti parodoje „Metai - 2009: nuogas kūnas“, kuri Klaipėdos fotografijos galerijoje (Tomo g. 7) veiks iki 2010-ųjų sausio 17 dienos. Ją bus galima apžiūrėti darbo dienomis 11-18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių