Pagrindinis bardų festivalio „Tai - aš“ apdovanojimas - aktoriui S.Bareikiui

Rudeniškai lietingą sekmadienio vakarą žmonės sugužėjo į Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčią. Čia vyko dainuojamosios poezijos festivalio "Tai - aš" uždarymo koncertas.

Jį pradėjo maestro Vytauto Kernagio įrašyta daina "Nenusigąsk - tai aš". Uždarymo koncertą vedė ir  vieną po kito dainuojamosios poezijos atstovus kvietė Aidas Giniotis. Visą vakarą šio žanro mylėtojus džiugino per 40 atlikėjų.

Pirmasis ant scenos lipo Virgis Stakėnas, jis pasidžiaugė suteikta garbe apšildyti publiką savo dainomis. "Esu vienas iš tos septyniukės, kuri pradėjo propaguoti šį žanrą prieš 40 metų. Sugrosiu dainą, kuria jau penkiolika metų pradedu savo pasirodymus", - pakiliai žodį tarė V.Stakėnas, braukdamas per stygas ir užgrodamas kūrinį iš "Dainos teatro" repertuaro.

Dainuojamosios poezijos festivalio "Tai - aš" vadovas Juozas Žitkauskas neslėpė, kad pabaigos koncertas jam visada kelia didžiulį jaudulį. "Gerklėje įstringa gumulas - jeigu praversi burną, tai pradės tekėti ašaros. Tai yra džiaugsmo ašaros, kad mes jus turime. Be jūsų nebūtų šio festivalio!" - tarė festivalio vadovas.

"Tavo idėjos virsta dainomis. Dainuojamosios poezijos revoliucija tęsiasi!" - jam pakiliai pritarė festivalio meno vadovas Gediminas Storpirštis.

Uždarymo koncerte netrūko tiek nostalgiškai atliekamų rusės Galinos Chomčik kūrinių, tiek juos pakeitusių Ekvadoro, Argentinos ir Vokietijos trijulės pulsuojančių audringų ritmų. Štai čekas Janas Jicha, taip pat išbudinęs rudenėjantį Vilnių, vieną kūrinį paskyrė čekų skautams, kurie Lietuvoje patyrė nelaimę  užgriuvus apleistam pastatui.

Nebuvo pamirštas ir bene svarbiausias festivalio akcentas - Lietuvos gretutinių teisių asociacijos (AGATOS) įsteigtos Vytauto Kernagio gitaros įteikimas. Šiemet ja už viso gyvenimo darbus įvertintas Saulius Bareikis. Simboliška, kad apdovanojimą įteikė maestro sūnus Vytautas Kernagis.

"Esu begalo sujaudintas. Jaučiuosi pagerbtas, nors man šis apdovanojimas kiek netikėtas. Kurdamas dainas išmeti emocijas ir ilgesį, pamiršti tokius apdovanojimus. Tai ženklas, kad esu suprastas ir išgirstas", - sujaudintas tokio įvertinimo kalbėjo S.Bareikis. Bardas padėkojo V.Kernagiui, savo bendražygiams Olegui Ditkovskiui ir Kostui Smoriginui, taip pat A.Kulikauskui, netgi anglų roko grupei "The Beatles".

Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūros (LATGA-A) premija už kūrybos indėlį į dainuojamąją poeziją atiteko Marcelijui Martinaičiui. Jis buvo apdovanotas "Aukso žvaigžde" ir 3000 litų premija.

"Labai dėkoju. Iki paskutinės akimirkos nežinojau, kas bus. Norėjau išklausti, ar tai nepakenks sveikatai. Jie patikino, kad ne", - juokaudamas kalbėjo M.Martinaitis, jis, gavęs apdovanojimą, padėkojo V.Kernagiui. Prisimindamas savo bendražygį poetas perskaitė eilėraštį iš "Kukučio baladžių" ciklo.

"V.Kernagis dainuodavo, o aš deklamuodavau. Taip baigdavome savo pasirodymus..." - savo kalbą baigė M.Martinaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių