Pagrindiniai britų apdovanojimų BAFTA laureatai - Streep ir „Artistas“

„Artistas“ (The Artist) ir Meryl Streep (Meril Strip) sekmadienį žengė dar vieną žingsnį „Oskarų“ šlovės link - ši nebyli juosta ir JAV aktorė gavo pagrindinius BAFTA apdovanojimus.

Šių garbingiausių britų kino industrijos apdovanojimų įteikimo ceremonijoje Londono Karališkojoje operoje, kur buvo susirinkę daugybė kino žvaigždžių, „Artistui“ buvo paskirtos septynios statulėlės, tarp jų - geriausio filmo, geriausio režisieriaus ir geriausio originalaus scenarijaus apdovanojimai atiteko šios juostos kūrėjui Micheliui Hazanavicius (Mišeliui Hazanavičiui), o geriausio aktoriaus - joje pagrindinį vaidmenį atlikusiam prancūzui Jeanui Dujardinui (Žanui Diužardenui).

J.Dujardinas už šį nebyliojo kino žvaigždės, kurios karjerai grasina atsiradęs garsinis kinas, vaidmenį taip pat yra nominuotas „Oskarui“. Sekmadienį jis pareiškė pagarbą savo režisieriui: „Micheli, ką jūs man padarėt? Tai vis jūsų kaltė“.

Anksčiau ant raudonojo BAFTA kilimo, kuriuo žengė drauge su Holivudo žvaigždėmis George'u Clooney (Džordžu Kluniu) ir Bradu Pittu (Bradu Pitu), J.Dujardinas aiškiai susijaudinęs žurnalistams sakė, jog jaučiasi priblokštas dėl to, kad yra statomas į vieną gretą su tokiais garsiais aktoriais.

„Būti čia ... Garbė būti nominuotam greta tokių puikių aktorių ... Gary Oldmanai (Gari Oldmanai), (Michaelai) Fassbenderi (Maiklai Fasbenderi), Bradai Pittai, Clooney, prašom man įžnybti!“ - sakė jis vos kelios akimirkos prieš tai, kai visas tas garsenybes įveikė geriausio aktoriaus kategorijoje.

Geriausia aktore, kaip ir prognozuota, buvo paskelbta M.Streep, kuri eidama atsiimti apdovanojimo pametė batelį ir kurią teko gelbėti Colinui Firthui (Kolinui Fertui).

Įspūdingoji amerikietė už buvusios britų ministrės pirmininkės Margaret Thatcher (Margaret Tečer) vaidmenį „Geležinėje ledi“ (The Iron Lady), jau yra gavusi ne vieną apdovanojimą ir laikoma pagrindine pretendente į geriausios aktorės „Oskarą“, kuris jai jau būtų trečias.

 

Garbingiausi Holivudo apdovanojimai bus išdalyti vasario 26 dieną.

Tas filmas sulaukė ir prieštaringų vertinimų, bet M.Streep sakė, kad juo buvo siekiama „apčiuopti ką nors tikra, galbūt tai, kas paslėpta, bet tikra gyvenime žmogaus, apie kurį visi manome jau viską žinantys“.

Geriausios antrojo plano aktorės ir geriausio antrojo plano aktoriaus kategorijose didelių netikėtumų nebuvo - BAFTA gavo praėjusį mėnesį „Auksiniais gaubliais“ apdovanoti Octavia Spencer (Oktavija Spenser) iš „Tarnaitės“ (The Help) ir Christopheris Plummeris (Kristoferis Plameris) iš „Pradedančiųjų“ (Beginners).

82 metų Ch.Plummeris, kuris, kaip ir O.Spencer, yra nominuotas „Oskarui“, tapo seniausiu BAFTA laureatu.

Britų aktorius veteranas G.Oldmanas, suvaidinęs juostoje „Bastūnas, Siuvėjas, Kareivis, Šnipas“ (Tinker Tailor Soldier Spy), kovoje dėl BAFTA pralaimėjo, tačiau jo trileris apie Šaltąjį karą laimėjo geriausio britų filmo ir geriausio adaptuoto scenarijaus kategorijose.

BAFTA įteikimo ceremonija, kuri jau daug metų yra pagrindinis britų kino industrijos metų renginys, su laiku įgyja vis didesnį svorį ir dabar yra laikoma vienu svarbiausių „Oskarų“ sėkmės pranašų.

BAFTA svečių sąrašas taip pat atspindi didėjančią šių apdovanojimų svarbą: tarp šiemetines statulėles teikusių įžymybių buvo Hugh Jackmanas (Hju Džekmanas), Russellas Crowe (Raselas Krou), Penelope Cruz (Penelopė Krus), Billy Bobas Thorntonas (Bilis Bobas Torntonas), C.Firthas ir Helena Bonham Carter (Helena Bonam Karter).

Johnas Hurtas (Džonas Hertas), vaidinęs tokiuose skirtinguose filmuose kaip „Žmogus-dramblys“ (The Elephant Man) ir Hario Poterio istorijos, buvo pagerbtas BAFTA už iškilų indėlį į kiną. Šis apdovanojimas, pasak jo, yra pasakiškas.

„Senna“, filmas apie brazilų „Formulės-1“ lenktynininką Ayrtoną Senną (Airtoną Seną), kuris žuvo per avariją 1994 metais, buvo paskelbtas geriausia dokumentine juosta, o Pedro Almodovaro „Oda, kurioje gyvenu“ (La piel que habito) buvo pripažinta geriausiu filmu ne anglų kalba.

Paddy Considine'as (Padis Konsidinas) ir Diarmidas Scrimshaw (Dajarmidas Skrimšo) gavo išsiskiriančio debiuto BAFTA už dramą „Tiranozauras“ (Tyrannosaur), o „Rango“ buvo paskelbtas geriausiu animaciniu filmu.

Aktorius londonietis Adamas Deaconas (Adamas Dikonas), kuris vaidina drąsioje dramoje apie britų paauglius „Paaugliai“ (Kidulthood), po žiūrovų balsavimo gavo „Kylančios žvaigždės apdovanojimą“.


Šiame straipsnyje: Artistasapdovanojimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių