„Oskarų“ dalybos: geriausiu metų filmu tapo B. Afflecko „Argo“

Beno Afflecko (Beno Afleko) dramai apie Irano įkaitų krizę „Operacija “Argo„ (Argo) sekmadienį neįprastai buvo įteiktas garbingiausias “Oskaras" už geriausią filmą: Holivude šią malonią pareigą atliko Jackas Nicholsonas (Džekas Nikolsonas), o per teletiltą - dar ir pirmoji JAV ponia Michelle Obama (Mišel Obama).

„Noriu padėkoti Kanadai. Noriu padėkoti mūsų draugams Irane, kurie gyvena baisiomis sąlygomis“, - paskubomis, pačiomis paskutinėmis „Oskarų“ ceremonijos transliacijos minutėmis, išbėrė B.Affleckas, kuris taip pat buvo venas filmo prodiuserių.

„Operacija “Argo" pasakoja apie tai, kaip grupę JAV diplomatų, per Irano įkaitų krizę prisiglaudusių Kanados ambasadoje Teherane, iš šalies išvežė filmavimo grupe apsimetę agentai.

Per 85-ąją Kino meno ir mokslo akademijos apdovanojimų įteikimo ceremoniją - Holivudo apdovanojimų sezono kulminaciją - buvo pagerbta daug filmų.

Taivane gimęs Angas Lee (Angas Li) už „Pi gyvenimą“ (Life of Pi) - kanadiečių rašytojo Yanno Martelo (Jano Martelo) romano įspūdingą ekranizaciją 3D formatu - atsiėmė savo antrą geriausio režisieriaus „Oskarą“, Danielis Day-Lewisas (Danielis Dėjus-Liuisas) gavo rekordinį trečią geriausio aktoriaus „Oskarą“ už šiurpuliukus keliantį 16-ojo JAV prezidento vaidmenį Steveno Spielbergo (Stiveno Spilbergo) politinėje dramoje „Linkolnas“ (Lincoln), o Jennifer Lawrence (Dženifer Lorens) buvo paskelbta geriausia aktore už užsispyrusios jaunos našlės vaidmenį filme „Optimisto istorija“ (Silver Linings Playbook).

Tačiau kino kūrėjas veteranas S.Spielbergas, kurio filmas apie prezidentą turėjo daugiausiai - 12 - nominacijų, negavo jokių pagrindinių „Oskarų“ - nei geriausio filmo, nei geriausio režisieriaus.

Bendrai daugiausiai „Oskarų“ - keturis - gavo „Pi gyvenimas“, po tris statulėles buvo paskirta „Operacijai “Argo„ ir “Vargdieniams„ (Les Miserables), po dvi gavo “Ištrūkęs Džango„ (Django Unchained) ir “Linkolnas„, o vieną “Oskarą„ pelnė “Taikinys #1" (Zero Dark Thirty).

„Ačiū tau, kino dieve“, - pasakė A.Lee, kuris geriausio režisieriaus „Oskarą“ dar yra gavęs 2006 metais už „Kuprotą kalną“ (Brokeback Mountain) apie kaubojus gėjus. Jis taip pat padėkojo Y.Martelui „už parašytą nuostabią, įkvepiančią knygą“ ir filmo aktoriams bei statytojams.

Prieš septynerius metus A.Lee tapo pirmuoju azijiečiu, kada nors gavusiu „Oskarą“ už režisūrą. Šis 58 metų imigrantas, kuris imasi kone visų kino žanrų, pelnė apdovanojimus, pripažinimą, kartais - kritikų pyktį, ir daugybę pinigų viso pasaulio kino teatrų kasose.

Iškilmingo „Oskarų“ vakaro metu skambėjo daug muzikos: britų dainininkė Adele (Adel) sudainavo geriausios dainos „Oskaru“ apdovanotą „Skyfall“, kuri buvo segmento, skirto Džeimso Bondo 50-mečiui, dalis, o legendinė Barbra Streisand, kuri „Oskarų“ ceremonijoje pasirodė pirmą kartą po 36 metų, atliko „The Way We Were“.

Muzikinius numerius taip pat atliko aktoriai iš daug nominacijų turėjusių „Vargdienių“, tarp jų - geriausios antrojo plano aktorės statulėlės savininkė Anne Hathaway (En Hatavėj), ir „Čikagos“ (Chicago), kuri mini 10-ąsias savo pergalės geriausio filmo kategorijoje metines.

A.Hathaway jaudinamai atliekama „I Dreamed a Dream“ yra vienas labiausiai širdį veriančių „Vargdienių“ momentų.

„Tai išsipildė“, - sakė aktorė, atsiimdama savo auksinę statulėlę.

„Darėme tai daugiau kaip 20 kartų, bet būtent per ketvirtą dublį (režisierius) Tomas (Hooperis (Tomas Huperis)) priėjo prie manęs ir pasakė: “Žinai, turiu tai. Tai buvo, ko reikia. Neįsivaizduoju, kad padarysime geriau", - pasakojo ji.

B.Affleckas, kurio filmas šį Holivudo apdovanojimų sezoną susišlavė praktiškai visus pagrindinius apdovanojimus, pareiškė pagarbą S.Spielbergui - „aukštai iškilusiam“ talentui kino industrijoje.

„Stevenas Spielbergas, noriu pripažinti, jaučiu, yra genijus ir aukštai tarp mūsų iškilęs talentas“, - sakė B.Affleckas, kuris, daugelio nuostabai, nebuvo nominuotas nei geriausio režisieriaus, nei geriausio aktoriaus kategorijose.

Laimėtoją geriausio filmo kategorijoje netikėtai paskelbė M.Obama, kuri į „Oskarų“ auditoriją ir vedėją, legendinį J.Nicholsoną kreipėsi per teletiltą iš Baltųjų rūmų.

„(Atrodė, kad) mačiau haliucinacijas, kai tai vyko. Tik klausinėjau: “Ar tai buvo Michelle Obama?„ Visas tas reikalas pribloškė mane. Tai buvo didžiulė garbė. Buvo labai šaunu“, - vėliau užkulisiuose sakė B.Affleckas.

„Bado žaidynių“ (Hunger Games) žvaigždei J.Lawrence auditorija plojo atsistojusi. Ji geriausios aktorės kategorijoje įveikė Jessicą Chastain (Džesiką Čestein), prancūzų žvaigždę Emmanuelle Riva (Emanuel Riva), kuri buvo seniausia kada nors nominuota aktorė, Naomi Watts (Naomi Vots) ir jauniausią kada nors nominuotą aktorę - devynerių Quvenzhane Wallis (Kuvenžanę Volis) iš filmo „Pabaisos iš laukinių pietų“.

22 metų J.Lawrence, buvusi sporto varžybų šokėjų lyderė, tapo viena jauniausių geriausios aktorės „Oskarų“ savininkių. Lipdama į sceną su plačia „Dior Couture“ suknia ji suklupo, bet kol pasiekė mikrofoną, žmonės jai jau plojo atsistoję.

„Jūs, žmonės, stojatės tik dėl to, jog blogai jaučiatės, kad aš pargriuvau. Išprotėjimas!“ - pasakė ji.

D.Day-Lewisas, kuriam pergalė buvo prognozuojama, užlipęs ant scenos, regis, sunkiai tramdė ašaras, o paskui, atsiimdamas statulėlę iš Meryl Streep (Meril Strip) rankų, juokavo.

„Prieš trejus metus, prieš tai, kai nusprendėme atlikti teisingus mainus, aš turėjau vaidinti Margaret Thatcher (Margaret Tečer)“, - pasakė jis, turėdamas omenyje „Oskaru“ apdovanotą M.Streep vaidmenį filme apie buvusią britų ministrę pirmininkę „Geležinė ledi“ (The Iron Lady).

„Meryl buvo pirmas Steveno (Spielbergo) pasirinkimas “Linkolnui„, - tęsė jis, keldamas auditorijos Holivudo teatre “Dolby„ juoką. - Ir aš norėčiau pamatyti tą versiją“.

Kanų „Auksine palmės šakele“ apdovanota austrų režisieriaus Michaelio Haneke (Michaelio Hanekės) „Meilė“ (Amour) laimėjo geriausio filmo užsienio kalba kategorijoje, kuri jau daug metų laikoma sunkiausiai prognozuojama.

Geriausiu antrojo plano aktoriumi buvo paskelbtas austras Christophas Waltzas (Kristofas Valcas), kuris Quentino Tarantino (Kventino Tarantino) krauju persunktoje duoklėje „spagečių“ vesterno žanrui „Ištrūkęs Džango“ suvaidino dantistą, tapusį nusikaltėlių gaudytoju. Q.Tarantino gavo „Oskarą“ už geriausią originalų scenarijų.

Atsiimdamas savo statulėlę Ch.Waltzas gyrė Q.Tarantino ir citavo savo suvaidintą herojų dr.Kingą Šulcą: „Tu įkopei į kalną, nes jo nebijai. Tu užmušei drakoną, nes jo nebijai, ir perėjai ugnį, nes yra verta“.

Geriausiu animaciniu filmu buvo paskelbta „Karališka drąsa“ (Brave) apie škotų princesę, tarp kurios įveiktų varžovų buvo „Ralfas Griovėjas“ (Wreck-It Ralph) apie kompiuterinių žaidimų piktadarį, kuriam nusibosta būti blogam.

„Oskarų“ ceremonijos metu buvo pagerbta visa „bondiada“; be Adele dar dainavo legendinė Shirley Bassey (Širli Besi), kuri atliko pagrindinę „Auksapirščio“ (Goldfinger) dainą.

Prieš žvaigždėmis žėrėjusią ir muzikos garsų pripildytą ceremoniją dvi valandas vyko aukštosios mados paradas ant raudonojo kilimo, kurio metu buvo pademonstruota nemenka porcija senojo Holivudo spindesio.

Ceremoniją vedęs „Šeimos bičo“ (Family Guy) kūrėjas Sethas MacFarlane'as (Setas Makfarleinas) pradėjo nuo pokšto apie B.Afflecką, kuris, nepaisant jo galutinio triumfo, net nebuvo nominuotas geriausio režisieriaus kategorijoje. Pasak S.MacFarlane'o, B.Affleckas buvo „nežinomas Akademijai“.

Pats B.Affleckas, kuris yra pirmas nuo 1990 metų ir „Ponios Deizės vairuotojo“ (Driving Miss Daisy) žmogus, laimėjęs geriausio filmo kategorijoje ir negavęs nominacijos geriausio režisieriaus kategorijoje, šeštadienį gavo dar ir paskutinės minutės diplomatinį postūmį - naujasis JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) „Twiter“ palinkėjo jo filmui sėkmės.

Po ceremonijos „Twitter“ jį pasveikino ir JAV pirmoji ponia.

„Buvo jaudinama paskelbti #Oskarų2013 geriausio filmo laimėtoją iš @Baltųjųrūmų! Sveikinimai Argo! -mo“, - parašė ji.

Tuo tarpu S.Spielbergas, kuris sezoną prieš du mėnesius pradėjo kaip favoritas, turėjo tenkintis tik D.Day-Lewiso geriausio aktoriaus „Oskaru“.


Šiame straipsnyje: OskaraiArgokinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių