Operos solistui V.Daunorui sukanka 75-eri

Trečiadienį 75 metų jubiliejų švenčia vienas labiausiai pasaulyje išgarsėjusių lietuvių dainininkų, charizmatiškasis bosas Vaclovas Daunoras.

Jis vienas iš nedaugelio Lietuvos operos dainininkų, kuriam teko dainuoti garsiosiose Italijos „La Scala“ ir JAV „The Metropolitan Opera“ scenose.

„Tai balsas, kurį atskirsi iš pirmos gaidos. Yra daug gražių balsų, kuriuos gali sumaišyti vieną su kitu. O Vaclovas Daunoras tik išsižioja ir mes iš karto atskiriame jo nuostabaus grožio tembrą“, – sako muzikologė, Lietuvos radijo Muzikos redakcijos vyresnioji redaktorė Jūratė Katinaitė.

V. Daunoras Lietuvos operos ir baleto teatre pradėjo dainuoti 1960 metais. Jo karjeros pradžia klostėsi labai sėkmingai.

„Jis buvo vienas iš tų, kurie būdami labai jauni, galėjo išvažiuoti stažuotis į „La Scala“. Septintame dešimtmetyje buvo toks Maskvos Didžiojo teatro ir „La Scala“ apsikeitimas artistais.

Taigi jis – vienas iš tų nedaugelio laimingųjų, kurie ir pasistažavo „La Scala“, ir net galėjo padainuoti jos scenoje. 1967 m. V. Daunoras dainavo su Luciano Pavarotti „Rigoleto“ spektaklyje. Žinoma, L. Pavarotti tuomet dar nebuvo tokia žvaigždė.  

Nei V. Daunorui, nei kitiems tarybinimas dainininkams nebuvo leista toliau plėtoti karjeros. Nepaisant to, kadangi jis buvo labai ryškus, pastebimas balsas, iš Maskvos turėjo leidimų išvažiuoti“, – Lietuvos radijo laidai „Ryto garsai“ pasakojo J. Katinaitė.

Muzikologės manymu, stažuotė į „La Scala“ turbūt buvo nulemta to, kad V. Daunoras metais anksčiau puikiai pasirodė prestižiniame tarptautiniame P. Čaikovskio konkurse Maskvoje ir pelnė 4 vietą.

1971 m. V. Daunorui buvo leista išvykti į tarptautinį Tulūzos (Prancūzija) konkursą, kur jis laimėjo „Grand Prix“, ir iškart po to gavo pasiūlymą dainuoti „Theatre du Capitole“.

Kiek vėliau, 1976 metais, jo brolis Ričardas, taip pat daininkas, vienos koncertinės kelionės metu Vakaruose pasiprašė politinio prieglobsčio ir tai turėjo pasekmių visai šeimai, trečiam jų broliui teko atsisakyti aukšto posto.   

„Tuomet Vaclovas patyrė atstūmimą ir prikaupė nuoskaudų. Tačiau nepaisant to, po tų lemtingųjų 1976-ųjų jis vis dėlto kūrė pagrindinius vaidmenis [Lietuvos operos ir baleto teatre]“, – sako J. Katinaitė.

Po nepriklausomybės atkūrimo V. Daunoras šiek tiek dalyvavo Sąjūdžio veikloje, o 1994 metais išvyko į JAV.

„Į Ameriką išvažiavo dėl asmeninių priežasčių, ten sukūrė naują šeimą. Lietuvoje po to lankėsi mažai. Esame bandę su juo padaryti pokalbių, bet jis sakydavo, kad neturi ko gero prisiminti, tarsi kažkokį pyktį laikė. Aš jį kaip žmogų tikrai suprantu, bet labai gaila: klausytojai ir dabar dažnai skambina ir klausia, kodėl niekada jo nekalbiname“, – sakė Lietuvos radijo Muzikos redakcijos vyresnioji redaktorė J. Katinaitė.

1996 metais V. Daunoras pradėjo dainuoti „The Metropolitan Opera“ teatre. Pasak J. Katinaitės, čia jis aštuonerius metus – nuo 1996 m. iki 2005 m. sezono pabaigos – dainavo gana intensyviai, tiesa, mažesnius vaidmenis.

V. Daunoro 75-ajam jubiliejui paminėti LTV2 vasario 1 d., trečiadienį, 19.45 val., transliuos muzikinį pasakojimą „Basso cantate. Vasclovas Daunoras“; 21.35 val. rodys pirmąjį filmą apie žymųjį solistą „Kur tas šaltinėlis“; 23.45 val. kvies pasiklausyti V. Daunoro atliekamų lietuvių liaudies dainų.


Šiame straipsnyje: Vaclovas Daunorasoperasolistas

NAUJAUSI KOMENTARAI

naivuoliai

naivuoliai portretas
Kai prisimenu juodu su stribu Vyt. Petkevičium atėjusius į TV laidą (Sąjūdžio laikais), tai aišku, koks jis patriotas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių