Olandų dirigentas: tokios simfonijos Lietuvos publika dar nematė!

Vasario 18 d., šeštadienį, 18 val. Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje, vasario 19 d., sekmadienį, 18 val. Kauno valstybinėje filharmonijoje skambės įspūdinga ir mūsų šalyje dar negirdėta garsaus šiuolaikinio olandų kompozitoriaus Jacobo de Haano simfonija „Urizeno knyga“ solistui, skaitovui, mišriam chorui ir pučiamųjų orkestrui, skelbiama prane6ime spaudai.

Kūrinį atliks Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė Asta Krikščiūnaitė (sopranas), VU choras „Pro musica“ (meno vadovė Rasa Gelgotienė) ir Valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“ (meno vadovas Algirdas Budrys).

Poemos tekstą anglų kalba skaitys Marijus Žiedas. Diriguos garsus maestro iš Olandijos Bertas Langeleris. Koncertą ves muzikologas Viktoras Gerulaitis. Koncerte taip pat pirmą kartą mūsų šalyje bus atliktas kito šiuolaikinio olandų kompozitoriaus Hanso van der Heide kūrinys „Kvailio kelionė“, pasakojantis apie Taro kortas. Lietuvos publiką savo dalyvavimu pagerbs abu šių kūrinių autoriai.

„Nedaug simfonijų, kuriose choras dalyvauja kaip atskiras atlikėjas, todėl mūsų chorui atlikti šiuolaikinę simfoniją – tai naujas potyris, naujų muzikos erdvių įsisavinimas“, – sakė choro „Pro musica“ meno vadovė ir vyriausioji dirigentė Rasa Gelgotienė.

Pasak chorvedės, Haano simfonijoje girdimos muzikines intonacijos persmelktos dabartinei epochai būdingais vaizdiniais, o filosofinės idėjos dėl pagrindinių religijų bendrystės kaip niekad aktualios mūsų dienomis.

Anot maestro Berto Langelerio, tokios simfonijos Lietuvos klausytojai dar negirdėjo. Simfonijoje šalia originalių panaudotos ir Jeruzalėje, Šventajame mieste, girdėtos melodijos bei kiti religinės ekspresijos kupini garso koliažai. Publikos dėmesį prikausto ir šios simfonijos netipiškumas –įspūdžiui sustiprinti naudojamas elektroninių efektų garso takelis bei skaitovo jautriai perteikiamas tekstas.

Simfonija „Urizeno knyga“ – tai labai romantiškas, gražiai skambantis kūrinys apie mistinę būtybę Urizeną, sukūrusį pasaulio viziją ir nesėkmingai pristačiusį ją Amžiniesiems, o šiems ją atmetus, užsisklendusį savo susikurtame abstrakčiame pasaulyje.

Šiuo metu pasaulyje augant domėjimuisi mistiniais dalykais, maestro B. Langeleris neabejoja, kad simfonija „Urizeno knyga“ paliks klausytojams puikų įspūdį. Kūrinys inspiruotas to paties pavadinimo mistinės poemos, kurią 1794 m. parašė britų poetas, dailininkas, spiritualistas, religinis aiškiaregys ir mistinis filosofas Viljamas Bleikas.

Urizeno knyga“ kiek panaši į „Būties knygą“, Senojo Testamento antrąją knygą, kurių turinys sudaro pagrindą krikščioniškam, žydų ir islamo tikėjimams. Viljamas Bleikas laikėsi principo, kad visos religijos iš tiesų yra viena religija, o dievybės gyvena žmonėse.
Simfonijos autorius Jacobas de Haanas, Leeuwardeno miesto Valstybinės muzikos akademijos profesorius, yra didelis lietuvių folkloro gerbėjas.

Vienas jo kūrinių, kurio pavadinimas „Lietuvos širdis“, parašytas remiantis penkiomis aukštaitiškomis melodijomis.
Hanso van der Heide kūrinyje „Kvailio kelionė“ imponuojančia muzikine kalba vaizduojama nuotykių kupina pagrindinio Taro kortų herojaus Kvailio kelionė per 8 kortas (Burtininkas, Aukščiausiasis dvasininkas, Imperatorė, Imperatorius, Vyriausiasis žynys, Meilė, Vežimas, Jėga). Šis kūrinys – tai lyg žmogaus kelionės per gyvenimą metafora, perteikiama Didžiojo Arkano kortų mįslėmis. Neseniai vykusiame tarptautiniame konkurse Taivanyje šis kūrinys buvo išrinktas geriausiu.

2004 m. susikūręs choras „Pro musica” nuolat rengia naujas programas, gilinasi į įvairius muzikos stilius ir orientuojasi į didelės apimties chorinės klasikos šedevrų ar originalių tematinių programų atlikimą. Choras aktyviai koncertuoja Lietuvoje ir užsienyje: praėjusių metų spalį Kopenhagos katedroje atliko G. Verdi „Requiem“, o 2012 metus iškilmingai pradėjo J. S. Bacho „Magnificat“.

Vilniuje vyksiantis koncertas priklauso VU Kultūros centro organizuojamam koncertų ciklui „Muzikos valanda Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje“. Bilietus į Vilniaus koncertą platina Bilietai.lt, į Kauno – Tiketa.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių