OKT gastrolės po Normandiją – su nuotykiais

OKT/Vilniaus miesto teatras grįžo iš gastrolių po Prancūziją, kur Kano ir Luvjė publikai buvo parodytas Oskaro Koršunovo spektaklis "Įstabioji ir graudžioji Romeo ir Džuljetos istorija" bei Erico Lacascade'o "Dėdė Vania". Trečiadienį trupė išvyks į paskutinę kelionę šiais metais – NET festivalį Maskvoje. Spektaklis pagal A.Čechovo pjesę "Dėdė Vania" Rusijoje bus parodytas pirmąkart.

Tuo metu Normandijoje abu spektakliai buvo sutikti ovacijomis. Dvi dienas Kane rodytą "Romeo ir Džuljetą" stebėjo sausakimšos salės. Čia vyko devynioliktasis Šiaurės šalių literatūros ir meno festivalis „Šiauriečiai“ (Les Boreales), kuriame ypatingas dėmesys buvo skiriamas ir garsiausiems kūrėjams iš Lietuvos.

Festivalį pradėjo menininkų Deimanto Narkevičiaus ir Žilvino Kempino šiuolaikinio meno paroda „Sarabande“ bei Jono Meko filmų retrospektyva, įvyko susitikimas ir su pačiu menininku. Festivalio kino programoje lankytojai išvydo ir Lietuvos režisierių Arūno Matelio, Giedrės Beinoriūtės bei Algimanto Puipos filmus. Vyko susitikimai su dailininku Stasiu Eidrigevičiumi, rašytoju Gintaru Grajausku, pristačiusiu prancūzų kalba išleistą savo pjesę „Rezervatas“.

Heruvilio teatre, kuriame ne vienerius metus dirbo režisierius E.Lacascade'as, susirinkę prancūzai spektaklį stebėjo labai įsijautę, leipo juokais iš kuriamų personažų (Džuljetos auklės – Eglės Mikulionytės) ir iš pačių aktorių improvizacijų (Romeo draugai Benvolijus – Tomas Žaibus ir Merkucijus – Dainius Kazlauskas laidė sąmojus prancūziškai). Viena nesuvaidinta situacija taip pat sukėlė juoko bangą, tačiau pačiam aktoriui ji buvo netikėta ir skausminga – ant miltų, visą laiką barstomų scenoje, paslydo ir nugarą susitrenkė Vaidotas Martinaitis. Po spektaklio aktoriai dar dalijosi įspūdžiais, kaip kiekvienas sureagavo į netikėtą įvykį ant scenos.

Tačiau nelaimė greitai buvo pamiršta, nes V.Martinaitis su "Dėdės Vanios" aktoriais iš karto vyko į kitą Normandijos miestą – Luvjė. Čia vykusiame festivalyje "Normandijos ruduo", kurio šiųmetinė tema buvo "Į Rytus!", pasirodė trupės iš Lietuvos, Latvijos, Rusijos, Japonijos, Kinijos, Indijos ir Izraelio. Kane E.Lacascade'o teatre vaidinę aktoriai šįkart susitiko ir su pačiu "Dėdės Vanios" režisieriumi.

Lapkričio 26–27 dienomis E.Lacascade'o spektaklis bus parodytas Rusijoje – „Naujojo Europos teatro“ (NET) festivalyje Maskvoje, Vsevolodo Mejerholdo centro scenoje. Rugsėjo mėnesį šis centras savo įsteigtu prizu apdovanojo režisierių O.Koršunovą.

Nuo lapkričio 9 dienos vykstančiame festivalyje jau pristatyta suomių režisieriaus Kristiano Smedso videoinstaliacija „Vyšnių sodas“ Antono Čechovo pjesių motyvais su lietuvių aktoriais. Iš viso čia bus parodyta dešimt spektaklių.

Gastroles po pasaulį pabaigęs OKT teatras iki Naujųjų metų apsistos Lietuvoje. Gruodžio 9 dieną Vilniuje įvyks Artūro Areimos spektaklio "Prakeiktieji" premjera. Spektaklį galės pamatyti ir kitų Lietuvos miestų žiūrovai: Kauno, Jonavos, Panevėžio ir Šiaulių. Gruodžio 18–19 d. bus parodytas O.Koršunovo spektaklis "Dugne" pagal M.Gorkio pjesę, o metus OKT užbaigs šekspyriada: gruodžio 22–23 dienomis žiūrovai išvys "Įstabiąją ir graudžiąją Romeo ir Džuljetos istoriją", gruodžio 28–29 d.d. – "Hamletą", gruodžio 30 d. – "Vasarvidžio nakties sapną".


Šiame straipsnyje: okt

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių