O.Koršunovo teatras Bergmano festivalyje Stokholme sutiktas karališkai

Teatras, kuris atsisako būti abejingu. Taip Švedijos kritikų buvo pavadintas OKT/Vilniaus miesto teatras, Stokholmo prestižiniame Bergmano festivalyje parodęs du režisieriaus Oskaro Koršunovo spektaklius: “Miranda” ir “Dugne”.

Jau pačią pirmą dieną Stokholme OKT trupę iš tolo pasitiko džiugi staigmena – ant Karališkojo dramos teatro, kuriame turėjo vykti spektakliai, buvo iškabintos didžiulės vėliavos su aktorių Airidos Gintautaitės ir Dariaus Gumausko nuotraukomis, anonsuojančios “Mirandą” ir “Dugne”.

18 amžiuje įkurtame teatre įvyko daug garsių premjerų, čia ilgus metus kūrė ir jam vadovavo vienas žymiausių pasaulio kino ir teatro režisierių Ingmaras Bergmanas. Tad festivalio organizatorių kvietimas vaidinti Karališkame teatre ir toks garbingas sutikimas OKT aktoriams įkvėpė pasitikėjimo. Buvo aišku, kad “Mirandos” ir “Dugne” čia buvo labai laukiama.
Ketvirtus metus vykstantis festivalis, tęsdamas Bergmano idėjas, gilinasi į šiuolaikinį ir ateities teatrą. “Bergmano dvasia – tai nenuilstanti naujos teatro išraiškos paieška. Teatro, kuriame Aktorius ir Tekstas su viltimi laukia unikalaus Aktoriaus ir Žiūrovo susitikimo”, - rašoma festivalio pristatyme. Anot organizatorių, į Bergmano festivalį buvo pakviesti patys kūrybiškiausi ir inovatyviausi teatro kūrėjai iš Europos.

Be Oskaro Koršunovo savo darbų parodyti suvažiavo vieni garsiausių režisierių: Thomas Ostermeieris, Katie Mitchel, Heineris Goebbelsas, Kristianas Smedsas.
Oskaras Koršunovas susitikti su savo trupe ir žiūrovais atvyko iš Norvegijos, kur šiuo metu Oslo Nacionaliniame teatre stato “Perą Giuntą”. Prieš spektaklius jis repetavo, o po jų – dalyvavo susitikimuose su žiūrovais, kurie gausiai rinkosi ir bėrė klausimus režisieriui.
“Teatras, kuris atsisako būti abejingas”; “nuostabi interpretacija”; “stiprus spektaklis, šiurpinantis odą”; “epinis pasakojimas, kaip literatūra ir teatras tampa įkvėpimo šaltiniu”; “neviltis – tai ne asmeninė lemtis, tai viso pasaulio įvaizdis”. Tai tik dalis atsiliepimų didžiausiuose Švedijos laikraščiuose apie O.Koršunovo spektaklius “Miranda” ir “Dugne”.
Tiek žiūrovų reakcija po spektaklių, tiek atgarsiai spaudoje patvirtino – gastrolės buvo sėkmingos.

Kelios dienos poilsio ir “Mirandos” toliau laukia kontrastingos gastrolės. Iš Skandinavijos į Voronežą Rusijoje, po to – į Vokietijos miestą Noisą.


Šiame straipsnyje: O.Koršunovasteatrasspektaklis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių