Novelės ruduo Klaipėdoje – su rašytojais

Novelė, itališkai - naujiena, trumpas pasakojimas kaip anekdotas ar lyrinis nuotykis, panašus į eilėraštį. Du vakarus noveles Klaipėdoje skaitys patys autoriai.

Pasak Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininko prozininko Rimanto Černiausko, „šių dienų novelė gali būti nuobodi kaip daugybos lentelė, komiška kaip anekdotas, paslaptinga kaip jūros gelmės, išmintinga, didaktiška ar vaikiškai naivi. Talpus turinys ir lakoniškos išraiškos priemonės priartina novelę prie poezijos. Novelę tarsi eilėraštį jau galima garsiai skaityti klausytojams“.

Gal todėl novelės skaitymai sutraukia pilnas skaitytojų sales. Gal todėl jau trečias dešimtmetis novelistai susirenka į būrį Klaipėdoje, kartu su skaitytojais užsidaro I.Simonaitytės bibliotekos salėje ir smagiai leidžia laiką, pasakodami vieni kitiems savo istorijas, kurias kritikai vadina novelėmis arba apsakymais. Tai jau tapo tradicija. Tradiciškai tuose renginiuose, be čionykščių rašytojų, dalyvauja novelistai iš visos Lietuvos ir užsienio šalių. Vėliau tie kūriniai pasiekia skaitytoją su literatūriniu almanachu “Baltija”.

 Tokia novelistų puota šį rudenį vėl ruošiama Klaipėdoje I.Simonaitytės bibliotekoje (Herkaus Manto g. 25). Į renginį atvyks novelistai iš Lenkijos, Latvijos, Rusijos, Klaipėdos krašto ir Kauno miesto. Didesnis dėmesys bus skirtas Olštyno miesto rašytojams, kurių prozos knyga, išversta rašytojo J.Šikšnelio, jau pasiekė lietuvių skaitytoją.

Spalio 26-ąją 17.30 val. vyks lenkų rašytojų K.Brakonieckio ir V.Kovalevskio kūrybos vakaras. Šiuo metu tai jau žinomi ir ryškiausi Olštyno miesto rašytojai, pelnę ne vieną literatūrinę premiją.

Spalio 27-ąją 17.30 val. kartu su lenkų rašytojais bus galima paklausyti ir latvių novelistės I.Stadgalės, naujų Karaliaučiaus rašytojo O.Gluškino, kauniečio J.Gimberio, klaipėdiečių J.Šikšnelio, R.Rastausko, N.Kepenienės, R.Latvėnaitės-Kairienės, S.Simanos ir jaunų dar nežinomų autorių kūrinių. Vakaro metu bus galima įsigyti ir naują almanacho „Baltija“ numerį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių