Novelė atbrenda uostamiesčio rūkais

Į Klaipėdos uostamiestį penktadienį atbris jau 23-iasis „Novelės ruduo“.

Bene labiausiai Lietuvoje skaitytojų dėmesiu mėgaujasi poetai. Kas metai gegužę šalyje vyksta tradiciniai „Poezijos pavasario“ renginiai, kada poezija skamba visur – mokyklose ir senelių namuose, o rudenį spalio pradžioje visam savaitgaliui poetai suguža į Druskininkus, skaito eilėraščius, bendrauja tarpusavyje, įteikia kasmetinę „Jotvingių“ premiją.

Prozininkai tokio skaitytojų dėmesio aiškiai stokoja. Tik pastaruoju metu vis dažniau juos sukviečia Imbiero vakarai Alytuje, skirti anksti mirusio prozininko J.Kunčino atminimui, kartais novelė suskamba Klangiuose, įteikiant literatūrinę P.Cvirkos premiją, ar kita ypatinga proga.

Tačiau klaipėdiečiai dėl to neturėtų liūdėti – uostamiestyje jau 23 metai spalį vyksta tradicinė „Novelės rudens“ šventė, kurioje Klaipėdos krašto novelistai kartu su svečiais iš užsienio ir kitų šalies miestų skaito trumpus prozos kūrinius ir mėgaujasi skaitytojų aplodismentais. Per tuos metus Klaipėdoje apsilankė žymūs lietuvių prozos meistrai – J.Aputis, J.Kunčinas, R.Gavelis, D.Mušinskas, H.Kunčius, R.Šerelytė ir kiti, taip pat novelistai iš Lenkijos, Rusijos, Latvijos, Švedijos, Islandijos, Suomijos. „Novelės ruduo“ būdavo labai rimtas, juokingas ar vaikiškas.

 Šiemetis „Novelės ruduo“ bus ryškiai jaunesnis – dalyvaus būrys jaunų prozininkų, dar leidžiančių savo pirmąsias knygas, ar debiutavusių „Baltijos“ almanache. Kartu su jais bus ir žinomi lietuvių autoriai. Tai Rita Latvėnaitė-Kairienė, šiais metais išleidusi naują novelių rinkinį, poetė ir publicistė Jūratė Sučylaitė, „Baltijos“ almanacho literatūrinės dalies sudarytoja, rašytoja Nijolė Kepenienė, pirmąją prozos knygą parengusi Sondra Simonaitienė, novelės žanre debiutuojantys poetas Mindaugas Valiukas ir poetė Dalia Bielskytė, taip pat moksleivė Gražina Kelmelytė, kurios pirmasis kūrinėlis išspausdintas naujausiame „Baltijos“ numeryje. Kartu su uostamiesčio prozininkais savo naujausius kūrinius skaitys ir svečiai iš Karaliaučiaus – jau senas mūsų bičiulis Olegas Gluškinas, istorinių knygų autorė Ina Golovko, taip pat poetė ir dramaturgė iš Liepojos Sandra Alksnė.

Pilkame rudens rūke linksmai novelė suspindės spalio 15 d. 17 val. I.Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje (Herkaus Manto g. 25), renginį ves šių eilučių autorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių