Nobelio premijos laureatas susirūpinęs dėl literatūros ateities

Šių metu Nobelio literatūros premiją pelniusiam Peru romanistui Mario Vargasui Llosai patinka popieriuje išspausdintos knygos, o elektroninių knygų ir kitų skaitmeninių technologijų amžius kelia nerimą, kad bus prarasta kai kas labai brangaus.

"Viliuosi, kad naujosios technologijos nenulems knygos turinio subanalėjimo", - rašytojas ketvirtadienį sakė Niujorke.

Spaudos konferencijoje M.Vargasas Llosa pareiškė, kad žinia apie pelnytą Nobelio premiją jam buvo "visiškas netikėtumas", taip pat sakė turįs vilties, jog dėl šio fakto jo gyvenimas tik laikinai bus sutrikdytas.

"Tikiuosi rašyti iki paskutinių savo gyvenimo dienų. Nemanau, kad Nobelio premija pakeis mano rašymą, mano stilių, mano temas", - aiškino kūrėjas.

Tačiau M.Vargasas Llosa ketvirtadienį pripažino, kad informacijos technologijų revoliucija sparčiai keičia jo branginamą žodžių pasaulį.

Pasak jo, šie pokyčiai neišvengiami, tačiau rašytojas pridūrė: "Nežinau, ar esu laimingas. Aš knygą įsivaizduoju popierinę".

M.Vargasas Llosa išreiškė viltį, kad literatūra išliks susijusi "svarbiausiomis problemomis, sociali, žmogiška".

"Manau, yra pavojaus, kad technologijos nuskurdins knygų turinį, - aiškino jis. - Tačiau tai priklauso ir nuo mūsų: jeigu norime, kad literatūra išliktų kokia buvusi, viskas mūsų rankose".

Naujajame Džersyje įsikūrusiame Prinstono universitete šį semestrą literatūros filosofiją dėstantis M.Vargasas Llosa tvirtai tiki, jog skaitymas išlieka aktualus.

"Naujosios kartos turi būti skatinamos skaityti - ypač jaunimą svarbu įtikinti, kad literatūra nėra vien žinios, ne vien būdas pasisemti tam tikrų koncepcijų ar idėjų, tačiau taip pat teikia nepaprastą malonumą", - sakė jis.

Pasak rašytojo, gera literatūra yra "fundamentali, jeigu norime ateityje gyventi laisvėje", nes ji kuria piliečius, kuriais esantiems valdžioje sunkiau manipuliuoti.

"Niekas taip nepažadina kritiškos dvasios visuomenėje kaip gera literatūra. Štai kodėl visi diktatoriški režimai, kad ir kokios spalvos jie būtų, primeta cenzūrą, - aiškino jis. - Jie stengiasi kontroliuoti literatūros gyvenimą, nes jame įžvelgia pavojaus sėklą savo valdžiai".

"Tai tiesa: gera literatūra, žadindama kritišką dvasią, kuria piliečius, kuriais sunkiau manipuliuoti negu visuomenėje, neturinčioje literatūros ir gerų knygų", - pridūrė M.Vargasas Llosa.


Šiame straipsnyje: Nobelio premijaliteratūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių