Niujorko filharmonijos orkestras Vilniuje viešės dvi dienas

Pirmą kartą į garsiausio pasaulio orkestro koncertų turo geografiją pateko ir koncertas Vilniuje, spalio 30 d. 19 val. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre.  

Šio stambiausio metų muzikinio projekto Lietuvoje mecenatas yra Vladimiro Romanovo fondas.

Priimti tokio mąsto kolektyvą – didžiulis iššūkis ir atsakomybė. Tad ne vien Vilniuje, bet ir kituose į koncertinį turą EUROPA/RUDUO 2010 įeinančiuose miestuose – Belgrade, Liublianoje, Varšuvoje, Hamburge, Paryžiuje ir Liuksemburge – tam buvo ruošiamasi gerokai iš anksto.

Jau pavasarį, į Vilnių buvo atvykę NFO administracijos atstovai, su orkestru viso turo metu dirbančios anglų logistikos agentūros darbuotojai. Buvo apžiūrėta ir aptarta viskas – kelionės, instrumentų transportavimo sąlygos, viešbučiai, teatro galimybės, scena, išbandyta salės akustika,  apšvietimas, instrumentų iškrovimo / pakrovimo sąlygos ir visa begalė įvairių kelionės ir orkestro darbo detalių.

Tad gastrolės EUROPA/RUDUO 2010, prasidėsiančios spalio 24 koncertu Belgrade, turėtų vykti sklandžiai. Atskridus į Europą, Niujorko filharmonijos orkestrą, skraidantį vien užsakomaisiais reisais, pasitiks jų samdoma logistikos agentūra, lydėsianti orkestrą viso turo metu. Įvardinti šių gastrolių mąstą ir išskirtines tokio aukšto lygio muzikantų kolektyvo kelionių sąlygas gali nebent šie skaičiai. Orkestro reikmėms koncertinio turo metu nuomojami du 16 m ilgio ir 4 m aukščio krovininiai automobiliai instrumentams ir koncertiniams drabužiams vežti, kurių kiekvienas, pakrautas, sveria net  44 tonas!

Kartu su muzikantais keliaus tik asmeninis bagažas. Bus vežama 120 konteinerių – 50 rūbams, 70 instrumentams, taip pat orkestras atsiveža kėdes kontrabosams, stovus instrumentams ir pan. Į Vilnių šis krovinys išvyks tiesiai po koncerto Varšuvoje, ir turėtų atvykti 5 valandos prieš koncertą. Iki repeticijos viskas turės būti iškrauta ir parengta orkestro darbui, visam šiam procesui talkins LNOBT darbininkai.  

Gastrolių reglamente numatytos visos detalės, niekas nepaliekama savieigai. Reglamentuojama koncerto trukmė – ji ne ilgesnė ir ne trumpesnė kaip 2,5 val., pertrauka numatyta 20 min., koncertas turi prasidėti ne vėliau kaip 5 minutės nuo skelbiamos pradžios. Publika į salę kviečiama ne anksčiau kaip prieš pusvalandį, tačiau jei yra pasibaigusi prieškoncertinė repeticija. Limituojamas ir pranešėjo darbas.

Visos patalpos, kuriose bus orketras, 24 valandas negali būti valomos jokiais kvapiais valikliais. Koncerto metu scenoje negali būti jokių aksesuarų – nei dekoracijų, nei gėlių, juk tai gali įtakoti garso kokybę! Scenos apšvietimas galimas tik balta šviesa, nepageidaujami jokie spalvoti prožektoriai, šviesa turi būti išdėliota taip, kad neakintų nei vieno muzikanto. Scenoje stovės 111 kėdžių ir  95 pultai, kiek žmonių bus scenoje – priklauso nuo atliekamų kūrinių. Koncerte Vilniuje su pagalbiniu personalu numatyta 130 dalyvių, o iš viso į šias gastroles vyksta 145 žmonės: muzikantai, orkestro administracija, orkestro gydytojas, Credit Suisse –pasaulinio orkestro rėmėjo – atstovai.

NFO turi griežtai numatytas savo darbo taisykles. Pagal jas, vienam žmogui persirengti prieš koncertą turėtų būti skirta ne mažiau 2 kvadratinių metrų, tačiau, turėdami minty teatro specifiką, kai persirengimui arti scenos yra tik solistų kambariai, pats orkestras pasiūlė širmomis atitverti erdves užkulisiuose, ir taip įrengti ten improvizuotus persirengimo kambarius, į kuriuos tereikės atnešti stalus ir veidrodžius. Užkulisiuose taip pat numatytas geriamas vanduo.

Visos šios aptartos sąlygos leidžia kelionėse išvengti įvairių netikėtumų, ir garantuoja, kad orkestro rūpestis gastrolių metu būtų vien muzika. Gal todėl Niujorko filharmonijos orkestro koncertai visame pasaulyje sutraukia minias klausytojų ir kas kartą stulbina atliekamos muzikos tobulumu.

Po koncerto, savo poilsio dieną, orkestras pageidavo praleisti Vilniuje, o lapkričio 1-ąją orkestras skrenda į Hamburgą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių