NCTA: pirmoji pasaulyje Kalėdų eglė buvo papuošta Rygoje

JAV nacionalinė Kalėdų eglučių asociacija (NCTA) oficialiai pripažino, kad pirmą kartą pasaulyje eglė buvo panaudota rengiantis švęsti Kalėdas 1510 metais Rygoje, sakoma jos tinklalapyje.

Šiais metais daugelis kalėdinių renginių Latvijos sostinėje rengiami siekiant sustiprinti legendą apie Rygą, kaip miestą, kuriame prieš 500 metų buvo papuošta pirmoji Kalėdų eglė.

Rygą, kaip vietą, kurioje buvo papuošta pirmoji Kalėdų eglutė, taip pat pripažino ir kitos organizacijos pasaulyje. Tačiau Estijos ekspertai teigia, kad pirklių gildijoje Taline dar 1441 metais buvo pastatyta pirmoji Kalėdų eglė, tai yra 69 metais anksčiau nei Rygoje.

Apie pirmąją Kalėdų eglę Rygoje žinoma, kad ji buvo Rotušės aikštėje ir papuošė ją Juodagalvių riterių brolijos nariai, kurie po to ją įžiebė. Yra taip pat padavimas, kad pirmoji Kalėdų eglė Rygoje buvo papuošta popierinėmis gėlėmis. Pirmosios Kalėdų eglės buvimo vieta dabar pažymėta atminimo lenta.

Pirmosios Kalėdų eglės tradicija kartais priskiriama Martinui Lutheriui, bet istorikai mano, kad jo eglutė Vokietijos šiaurėje buvo papuošta keliasdešimčia metų vėliau nei eglutė Rygoje.

Pavadinimas "Kalėdų eglė" pirmą kartą konstatuotas 1604 metais Elzaso mieste Strasburge (dabar Strasbūras), bet krikščionių šeimos panaudojo eglę Kristaus gimimo dienai paminėti kur kas anksčiau.

Manoma, kad popierinės rožės eglutėms puošti XVI amžiuje simbolizavo Mergelę Mariją. XVII amžiuje Kalėdų eglutes buvo stengiamasi puošti obuoliais, norint sukelti asociacijas su pasaulio atsiradimu ir Edeno sodu. XVIII amžiuje eglutės buvo puošiamos riešutais ir sausainiais.

XIX amžiuje eglučių papuošalai tapo kur kas įvairesnį - pradėta naudoti stiklą ir kitas medžiagas, o šimtmečio pabaigoje ir elektrinius apšvietimo papuošalus.


Šiame straipsnyje: Kalėdoskalėdų eglutė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių