Naujoje poezijos knygoje – senosios Prūsijos aidas

Ketvirtadienį 17.30 val. uostamiesčio Kultūrų komunikacijų centre - klaipėdietės rašytojos Nijolės Kliukaitės-Kepenienės eilėraščių knygos „Saligan be varmian“ sutiktuvės, kurias papildys autorės akvarelių paroda.

Viena produktyviausių uostamiesčio rašytojų laikomos N.Kliukaitės-Kepenienės naujos knygos pavadinimas senąja prūsų kalba reiškia žalia ir raudona. Autorės žodžiais, knygoje, kaip ir senojoje Prūsijos žemėje, susikerta įsiveržėlių kryžiuočių ir vietinių gyventojų interesai, tikėjimai, papročiai - visa, kas, atrodo, nugrimzdo amžiams, o vis dėlto tebegyvena mumyse keistomis nuojautomis, tebelapoja žalia žole ir tebežydi ją nutaškiusiu krauju. Poetė eilėmis „kalbina“ senosios Prūsijos gyventojus ir kryžiuočius, nešusius į šią žemę savąjį tikėjimą.

Autorė prisipažino, kad knygą inspiravo klaipėdiečio dailininko Aurimo Anuso juvelyrinis dirbinys - žiedas, skirtas Prūsijai. Ant jo išgraviruoti žodžiai „saligan be varmian“ tapo knygos pavadinimu ir paskatino rašytoją giliau pasidomėti tragiška Prūsijos istorija. Knygą autorė iliustravo pati. Tai pirmas kartas, kai ji pasiryžo tokiam žingsniui, nors tvirtino, kad ne sykį norėjo, tačiau vis atidėliojo. Šiuokart buvo tvirtai įsitikinusi, kad verta pabandyti, nes norėjo perteikti su eilėraščiais atplūdusius vaizdus ir jausmus, to negalėjo patikėti niekam kitam.

Melnragėje gyvenanti rašytoja - poetė ir prozininkė, Lietuvos rašytojų sąjungos narė, yra išleidusi bene dvi dešimtis savo knygų,  iš anglų kalbos išvertusi visą tuziną romanų. Pati ji rašo vaikams ir suaugusiems, kuria pasakas, apysakas, romanus („Vienatvė dviese“, „10% improvizacijos“, „Vėjų rožė“, „Šatrijos Ragana“), eilėraščius. 2002-aisiais už eilėraščių rinkinį „Jos“ ir apysaką-pasaką „Tititatos užburti“ N.Kliukaitė-Kepenienė gavo Ievos Simonaitytės literatūrinę premiją. Tais pačiais metais jos pasakų rinkinys „Po riestainio saule“ pelnė Lietuvos geriausios metų knygos vaikams laurus. 2006-aisiais „Lietuvių balsas“ už romaną „Šatrijos Ragana“ autorę apdovanojo antrąja premija.

Rytoj N.Kliukaitės-Kepenienės kūrybos vakare „Kultūrpolyje“ ištraukas iš naujosios jos eilėraščių knygos „Saligan be varmian“  skaitys Vydūno mokyklos moksleiviai, mintimis apie poeziją dalysis Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Rimantas Černiauskas. Ateisiantiems rašytoja parengė staigmeną - pačios lietų akvarelių parodą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių