Naujoje knygoje – prisiminimai apie Klaipėdos kraštą

Spalio 28-ąją Simono Dacho namai klaipėdiečius sukvietė į „prisiminimų vakarą“. Pilnutėlėje salėje buvo pristatyta Klaipėdos vokiečių bendrijos, šiemet švenčiančios įkūrimo 20-metį, iniciatyva išleista knyga „Klaipėdos krašto prisiminimai“.

„Taip jau klostėsi mūsų likimai, kad mes nemažai vieni apie kitus žinome, tačiau gyvenimo upės tėkmė įvairiai mus plukdė iki šiandienos, todėl liko daug neišsakytų minčių. Mūsų kartos žmonės nuėjo sunkų gyvenimo kelią, jautėsi nedrąsiai ir apie savo išgyvenimus stengėsi nekalbėti. Todėl labai svarbu, kad jų praeitis nenueitų užmarštin, kad jaunoji karta, nepatyrusi sunkių gyvenimo išbandymų, susivoktų savo tėvų ir senelių išgyvenimuose“, - vakaro metu kalbėjo bendrijos pirmininkė Magdalena Piklaps. 15 bendrijos narių, gyvenančių Agluonėnuose, Kalviškiuose, Priekulėje, Drevernoje, Drukiuose, išdrįso „nubraukti dulkes“ nuo savo praeities, pasidalijo prisiminimais, kurie tapo visų, besidominčių Klaipėdos krašto istorija bei kultūra, turtu. Kai klausytojams buvo skaitomos ištraukos iš šios prisiminimų knygos, kai kurie ir ašarą nubraukė, o kai pakalbinti prabilo patys prisiminimų pateikėjai, kone visų veiduose nušvito šypsenos. Buvo sunku patikėti, kad tiek energijos, gyvybingumo gali slypėti daug vargo ir neteisybių gyvenime mačiusiuose žmonėse. Kai kurie susirinkusieji pirmą kartą savo gyvenime išgirdo autentišką šišioniškių šnektą, senas šio krašto dainas, kurias vokiečių ir lietuvių kalbomis dainavo bendrijos narės.

Knygos pasirodymu džiaugėsi ir jos reikšmę pabrėžė vakaro metu kalbėję istorikas Dainius Elertas, Lietuvininkų bendrijos pirmininkas Jonas Jurgutis, dr. Arūnas Baublys.

„Už šią knygą bendrija dėkinga jos leidybą parėmusiems Kultūros rėmimo fondui, Tautinių mažumų ir išeivijos departamentui, Klaipėdos miesto savivaldybės Kultūros skyriui. O skaitytojas ją ras Lietuvos bibliotekose bei Simono Dacho namuose“, - sakė S.Dacho namų kultūros vadybininkė Rasa Miuller.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių