„Nauji vėjai“ skinasi kelius akordeono muzikoje

Šalies akordeono muzikos pasaulyje - „ledlaužis“. Susibūrę jaunieji akordeonistai pradėjo įgyvendinti projektą „Nauji vėjai“, kuris nemokamu dviejų dalių koncertu „Akordeono tiltai - Klaipėda“ šiandien startuos uostamiestyje. Klaipėdiečiai turės galimybę išvysti talentingiausią Lietuvos jaunimą, atliekantį akordeono muziką.

Turi kur pasireikšti

Lietuvos akordeonistų asociacija (LAA) - vienintelė šalies organizacija, vienijanti akordeonistus profesionalus jau daugiau kaip 23 metus. Asociacija puoselėja akordeono meną Lietuvoje, bendradarbiauja su viso pasaulio akordeono organizacijomis, rengia aukšto meninio lygio festivalius, seminarus, meistriškumo mokyklas, konferencijas ir kitus įvairios tematikos renginius. Be to, ji kruopščiai rūpinasi akordeono integracija į klasikinės bei moderniosios muzikos barus, pristatydama jį kartu su pripažintais ir savo identitetą turinčiais instrumentais.

2003-iaisiais įsteigus LAA jaunimo sekciją, labai suaktyvėjo jaunųjų akordeonistų veikla. Pasak LAA jaunimo sekcijos pirmininko akordeonisto Raimondo Sviackevičiaus, savo veiklą su akordeono muzika siejantis talentingas Lietuvos jaunimas turi dideles galimybes pasireikšti ir atlikėjiškoje, ir organizacinėje veikloje. „LAA jaunimo sekcija buvo įsteigta siekiant jaunam, nepatyrusiam akordeonistui padėti atrasti teisingą kelią, nukreipti, supažindinti jį su akordeono naujovėmis, padėti užmegzti naujas kūrybines pažintis. Vienas iš svarbiausių tikslų yra glaudus visos Lietuvos jaunosios kartos akordeonistų bendradarbiavimas, kuris, be abejonės, turės didelės naudos akordeono meno vystymuisi šalyje“, - mano R.Sviackevičius.

Projektas sujungė visus

Pernai vasarą tarptautinio akordeono festivalio-seminaro metu Palangoje LAA jaunimas inicijavo respublikinį projektą „Nauji vėjai“.

R.Sviackevičiaus žodžiais, tai Lietuvos akordeonistų asociacijos projektas, sujungiantis jaunus idėjų pilnus žmones, kurie tiki ateitimi Lietuvoje ir nori kurti bei puoselėti aukšto lygio meną ir kultūrą. Projekto tikslas - populiarinti profesionalųjį akordeono meną tarp jaunimo, suteikiant įvairių išraiškos galimybių jaunam ir norinčiam veikti žmogui.

Visos Lietuvos akordeonistus sujungiantis projektas vyks susitinkant ir koncertuojant 3-4 kartus per metus kiekvieną kartą kitoje šalies vietoje. Taip siekiama suaktyvinti akordeonistų veiklą regionuose, įtraukiant jaunimą į pagrindinių šalies renginių organizavimą ir sudarant sąlygas jauniems žmonėms skleisti savo idėjas.

Šįsyk akordeono muziką puoselėjantis aktyvus jaunimas „pakėlė sparnus” pajūrio link - šiandien LAA jaunimo sekcija svečiuojasi Klaipėdoje. Čia kone pusšimtis visos Lietuvos akordeonistų iš Vilniaus, Šiaulių, Klaipėdos, Kauno ir Mažeikių buriasi į renginį, kuris, tikimasi, bus gražus projekto „startas“.

Svarbiausias kelionės tikslas, anot R.Sviackevičiaus, - sujungti akordeono muzika besidomintį, dirbantį pedagoginį darbą ar koncertuojantį šalies jaunimą, reprezentuojant šį palyginti dar jauną instrumentą.

Kitas ne mažiau svarbus uždavinys - suburti Klaipėdos krašto jaunus akordeonistus, paaiškinti kas yra LAA jaunimo sekcija ir kokie jos siekiai. Taip pat norima užmegzti draugiškus ryšius, supažindinti Klaipėdos krašto publiką su profesionaliu akordeono repertuaru, pristatant talentingiausią Lietuvos koncertuojantį jaunimą.

Internetu - su Londonu

Susitikus su bendraminčiais S.Šimkaus konservatorijoje numatoma surengti LAA jaunimo sekcijos konferenciją-forumą, kurio metu veiks internetu tiesiogiai transliuojamas teletiltas su Londono karališkąja muzikos akademija.

„Su profesoriaus Oweno Murray'aus akordeono klasės studentais diskutuosime mums visiems rūpimais klausimais bei apsikeisime muzikiniais kūriniais, kuriuos atliksime vieni kitiems, - pasakojo R.Sviackevičius. - Tiesioginiame eteryje dalyvauti bei pabendrauti su jaunaisiais akordeonistais iš visos Lietuvos žada ir garsiausias pasaulio akordeono pedagogas Friedrichas Lipsas iš Rusijos, kuris tuo metu Londone ves meistriškumo pamokas. Teletiltą iš Londono mums padės koordinuoti šiuo metu ten studijuojantis lietuvių akordeonistas iš Lietuvos Martynas Levickis.“

Jaunimo sekcijos konferencijos metu bus analizuojamos aktualiausios problemos, diskutuojama apie iškylančius sunkumus bei galimus jų sprendimo būdus, kalbamasi apie muzikinę, koncertinę veiklą, dalyvavimą prestižiniuose konkursuose. Taip pat bus nagrinėjamos koncertinių programų formavimo koncepcijos.

Vienas svarbiausių konferencijos klausimų - bendradarbiavimas su lietuvių kompozitoriais, skatinantis akordeono repertuaro atsiradimą. Taip pat bus paliesti naujų idėjų, iniciatyvumo, veiklos įvertinimo ir kiti aktualūs klausimai. Planuojama aptarti sekančio projekto renginio, skirto Pasaulinei akordeono dienai ir vyksiančio gegužės 6-ąją Šiauliuose, planą, sudarant preliminarią programą.

Tiesia tiltus

Antroji projekto dalis - didžiulis dviejų dalių koncertas „Akordeono tiltai - Klaipėda“.

„Akordeono tiltai“ - tai koncertų ciklas, skambiais akordais apipinsiantis visą Lietuvą. Pirmasis koncertas įvyks šiandien Klaipėdoje.

„Tiltai - tai simbolis, jungiantis du krantus, pasidalijant informacija, susipažįstant, bendraujant ir bendradarbiaujant. Tiltais mes siekiame susivienyti ir kurti kartu“, - tvirtino R.Sviackevičius.

Anot jo, Klaipėdos universiteto Menų fakulteto koncertų salėje uostamiesčio publika turės galimybę išvysti talentingiausią Lietuvos jaunimą, atliekantį akordeono muziką.

Koncerte dalyvaus jauni akordeonistai, visi be išimties daugelio tarptautinių konkursų laureatai: Tadas Motiečius, Deividas Jocius, Akordeonų trio - T.Motiečius, A.Goris, L.Šiukšteris iš Šiaulių, Viktorija Nociūtė iš Ventos,  Laimonas Salijus, Augustinas Rakauskas iš Kauno, Martynas Vaičekauskas ir Andrius Beržanskis iš Klaipėdos, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai Simona Šukytė, Regina Kardušaitė bei magistrantas Romas Morkūnas.

Su jais muzikuos Lietuvoje jau gerai žinomi atlikėjai: instrumentinis ansamblis „Subtilu-Z”, akordeonų trio „Chill Out” bei Nerijus Bakula su multiinstrumentalistu Sauliumi Petreikiu.

Koncerte skambės įvairių žanrų kūriniai - nuo baroko ir klasikos transkripcijų iki džiazo, originalios šiuolaikinės bei pramoginės populiariosios muzikos.

Po renginio vyks jo dalyvių vakaronė, kurioje bus aptarti pirmieji projekto rezultatai ir pasiūlymai ateičiai, muzikantai geriau susipažins, bendraus ir dalysis įspūdžiais.

„Šiuo Klaipėdoje vyksiančiu renginiu norime atgaivinti aktyvųjį akordeono gyvenimą visas sąlygas turinčiame mieste, - tvirtino R.Sviackevičius. - Tikimės, kad LAA jaunimo pastangos neliks nepastebėtos, o jo veikla bus teigiamai įvertinta. Šis įvykis turėtų įnešti naujų vėjų į Lietuvos akordeonistų veiklą, paskatinti jaunimą. Viliamės, kad projektas „Nauji vėjai“, remiamas visų šios srities entuziastų, gyvuos ilgai ir taps tradiciniu Lietuvos kultūriniu renginiu, o akordeono muzikos garsai užlies šalies miestų koncertines erdves, namus ir - svarbiausia - žmonių širdis. Iki susitikimo Klaipėdoje!“

Nemokamas koncertas „Akordeono tiltai - Klaipėda“ - šiandien 18 val. Klaipėdos universiteto koncertų salėje (K.Donelaičio g. 4).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių