Naujausia virtuali realybė 3D kino salėje

Kasmet didžiuosiuose Lietuvos kino ekranuose turime progą išvysti vis daugiau čia užklystančių mokslinės fantastikos (vadinamojo sci-fi žanro) kino juostų.

Šio žanro gerbėjams belieka iš džiaugsmo trinti rankas – jau šį savaitgalį Lietuvoje startuoja bene ryškiausio šių metų mokslinės fantastikos atstovo – režisieriaus Joseph Kosinski nuotykių ir veiksmo kupina juosta „Tronas: palikimas“ (orig. “Tron: Legacy”).

Šis kino filmas – tai 1982m. prasidėjusios istorijos „Tronas“ tęsinys. Semas Flinas (akt. Garrett Hedlund) – jaunuolis, užaugęs be tėvo. Pastarasis, talentingas programuotojas ir kompiuterinių žaidimų kūrėjas Kevinas Flinas (akt. Jeff Bridges), paslaptingomis aplinkybėmis dingo prieš dvidešimt metų, kai sūnui tebuvo septyneri.

Paslaptis, gaubianti tėvo dingimą Semui neduoda ramybės. Netikėtai gavęs žinią iš virtualaus pasaulio, jaunuolis ryžtasi sunkiai kelionei vien tam, kad išgelbėtų tą, kurio labiausiai ilgisi.
Neįtikėtina, tačiau juostos kūrėjai puikiai išlaikė ribą tarp mokslinės fantastikos žanro ir juostos, prifarširuotos pačių kokybiškiausių. „Tronas: palikimas“ – tai puikus pavyzdys, kaip fantastiką galima pateikti jos nepersūdant.

Pasaulis, kurį valdo technologijos, spalvingos mašinos, šviesos dviračiai, kovose naudojamos mirtinos lėkštės-žudikės, kova su blogiu, sunki kelionė namo ir įspūdinga virtualiojo pasaulio architektūra neabejotinai atras savo gerbėjų ratą. „Tronas: palikimas“ vis dažniau vadinamas geriausiu 2010-ųjų mokslinės fantastikos kūriniu ir įspūdingiausiu kompiuteriniu filmu.

Nepaisant to, šis filmas nėra tipiškas mokslinės fantastikos atspindys. Čia gausu momentų, priversiančių jei ne garsiai nusijuokti, tai bent nusišypsoti. Sveikintina, kad filmo kūrėjai nesiėmė pernelyg rimtai žvelgti į mokslinės fantastikos juostos kūrimą ir paliko erdvės žmogiškiesiems santykiams bei nesutelkė viso dėmesio tik į specialiuosius efektus. Visgi „Tronas: palikimas“ yra vienas nedaugelio filmų, maksimaliai išnaudojančių visas 3D efektų teikiamas galimybes. Juosta leis atsidurti skaitmeniniame pasaulyje ir stoti į kovą su blogiu, neiškeliant kojos iš kino salės.

Oskaro laureatas Jeff Bridges įspūdingoje mokslinės fantastikos juostoje „Tronas: palikimas“ Lietuvos kino teatruose jau nuo gruodžio 17 dienos.


Šiame straipsnyje: Tronas: palikimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių