Naujasis Klaipėdos muzikinio teatro sezonas bus languotas

„Languotas“ – taip Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pristato penktadienį nacionaline miuziklo premjera prasidėsiantį savo 26-ąjį sezoną.

Suspindo naujais langais

Teatro vadovo Ramūno Kaubrio žodžiais, šis sezonas languotu vadinamas ne tik simboliškai – atliepiant podiumo mados naujienas. „Mūsų teatras pasipuošė naujais langais – siekiame publikai suteikti daugiau šviesos ir šilumos. Nauji langai – dar daugiau sąsajų su plačiuoju pasauliu, dar daugiau atvirumo, – sugretino teatro vadovas. – Ir mes, šio teatro žmonės, būsime languoti – įvairūs, įdomūs, daug dirbantys ir daug padarantys.“

Planuojama, kad vykstantis teatro remontas bus baigtas po dviejų mėnesių. Bus pakeisti visi pastato langai, pertinkuotos byrančios sienos, sutvarkytas kiemas, atlikti kosmetinės apdailos darbai viduje. Publika jokio diskomforto neturėtų patirti jau dabar, žadėjo R.Kaubrys, skelbdamas naujo sezono pradžią.

Šį sezoną Klaipėdos muzikiniame teatre žiūrovų laukia bene šešios premjeros – nemari klasika bei žanrų įvairovė, nauji spektakliai ir naujos koncertinės bei teatralizuotos programos.

Jau šį penktadienį ir šeštadienį teatro sezoną pradės premjerinis V.Ganelino miuziklas „Velnio nuotaka“ – praėjusios vasaros festivalio „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ pasididžiavimas. Per festivalį parodyti du premjeriniai spektakliai sulaukė didžiulio publikos susidomėjimo ir ovacijų.

Iš trijų kilometrų virvės

Sekmadienį teatras laukia mažųjų žiūrovų. Jame „Verpalų pasaką“ vaikams iki 4 metų pagal klasikines lopšines baigia pastatyti režisierė ir libreto autorė Rūta Bunikytė, dailininkė Renata Valčik, kompozitorius ir aranžuotojas Kristijonas Lučinskas ir muzikos vadovas Dainius Pavilionis.

Spektaklyje dainuos ir vaidins teatro solistės Valerija Balsytė, Loreta Ramelienė, Natalija Urnikienė ir Jadvyga Grikšienė.

Jau dabar teatro fojė, virtusiame kolonų sale, kur vyks spektaklis, akį traukia neįprastos jo dekoracijos. Jos visos – megztos.

„Įspūdis kol kas atitinka mūsų pastangas, – džiaugėsi „Verpalų pasakos dailininkė R.Valčik. – Mezginiai išaugo milžiniški, nes siūlais tapo ekologiškos virvės iš perdirbto trikotažo. Tos virvės prireikė maždaug 3 tūkst. metrų, nes iš jos sukūrėme visą pasaulį. Tai objektų teatras, žadinantis vaikų vaizduotę.“

Jauniesiems žiūrovams teatras dar ruošia edukacinį projektą „Uvertiūra“, gabiausią jaunimą suburs į tradicinį jaunųjų talentų festivalį.

„Pilna’tis“ žada šokio potvynį

Po savaitės, kitą penktadienį, Klaipėdos muzikinio teatro scenoje publikos lauks vienos dalies šokio ir muzikos šou „Pilna’tis“. Spalio 4 d. premjera bus parodyta Pagėgiuose, spalio 5 d. – Telšiuose. Kaip pasakojo šou kūrėjai – šokėjai, režisieriai ir choreografai Inga Briazkalovaitė su Ričardu Jankevičiumi, tai bus kvapą gniaužiantis reginys. Į spektaklį sudėtos jų sukurtos geriausios šokių kompozicijos, jau spėję pelnyti laurus užsienio festivaliuose, pristatytos kitose Lietuvos ir užsienio teatrų scenose bei įvairiuose šokių projektuose.

„Per kelerius pastaruosius metus esame pastatę koncertinių numerių, kurių mūsų publika dar nematė. Pagal šiuolaikišką, visų mėgstamą muziką. Visas spektaklis sudėliotas iš tokių įvairios šokių stilistikos numerių, aštrių emocijų – meilės, vienatvės, svajonių ir sapnų“, – pasakojo I.Briazkalovaitė.

„Tai bus tikras šokio potvynis. Bandysime ne tik šokti, bet ir šokiruoti sapnų vaizdiniais“, – pridūrė teatro baleto trupės šokėjas ir vyriausiasis choreografas Aurelijus Liškauskas. – Šiuo spektakliu mūsų trupė tęsia savo integraciją į Klaipėdos miestą. Pažiūrėkite, mūsų šokio projektų visur pilna – gatvėje, skveruose, aikštėse, autobusuose...“

Teatro vyriausiasis choreografas džiaugėsi, kad pagaliau pora baletinių spektaklių atsidūrė repertuare, trupės lygis kyla – tai įrodymas ir pripažinimas.

A.Liškauskas prasitarė, kad spektaklyje „Adata“ teatro baleto trupė ne tik šoks, bet ir dainuos. Jis kalbėjo apie vasario mėnesį laukiamą premjerą – šiuolaikinio latvių kompozitoriaus Zigmaro Liepinio muzikinę dramą, kurią ruošiasi statyti pirmasis šio kūrinio režisierius R.Kaubrys. Nacionalinė „Adatos“ premjera nuskambėjo Rygoje, Latvijos nacionaliniame dramos teatre 2007-aisiais. Kitąmet „Adata“ atgims Klaipėdos muzikinio teatro scenoje.

2013-aisiais savo vasaros festivaliui teatras ruošiasi pastatyti G.Donizetti operą „Meilės eliksyras“, sutelkti jungtines muzikines pajėgas ir atlikti G.Verdi „Requem“.

Sulauks įvairių svečių

„Languotame“ teatro repertuare – keletas naujų koncertinių projektų. Baigiantis rugsėjui numatytas iš „Debiutų“ programos išaugintas dviejų dalių koncertas, skirtas maestro Eduardo Kaniavos jubiliejui. Juo Klaipėdos muzikiniame teatre debiutuos du jauni dirigentai Tomas Ambrozaitis ir Fiodoras Kalininas. Teatralizuotą koncertą „Sapnai apie Brodvėjų“ režisuoja R.Bunikytė, naują simfoninę programą, skirtą Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 90-mečiui, ruošia teatro vyriausiasis dirigentas D.Pavilionis.

Teatras sulauks įvairių svečių. Spalį jame vaidins Rusijos nacionalinės teatro premijos „Auksinė kaukė“ laureatas Permės teatras „U mosta“. Spalio 12-ąją teatre vyks jaunimo kontaktų mugė, į kurią jau užsiregistravo 30 jaunimo organizacijų. Lapkritį Klaipėdos muzikinis teatras organizuoja du išskirtinius italų kompozitoriaus ir pianisto Vincenzo Cipriani projekto „WEKE: muzika fortepijonui ir styginiams“ koncertus Klaipėdoje ir Vilniuje. Gruodį uostamiesčio teatre koncertuos dainininkai Nomeda Kazlauskaitė-Kazlaus ir Oscaras Marinis, naujametiniame „Operissimo“ koncerte ir G.Verdi „Traviatoje“ dainuos Maskvos didžiojo teatro solistas Olegas Dolgovas.

Bus staigmenų ir repertuariniuose teatro spektakliuose. Legendiniame J.Bocko miuzikle „Smuikininkas ant stogo“ Rabio vaidmenyje pasirodys Klaipėdos dramos teatro aktorius Rimantas Pelakauskas, vaidinti šiame spektaklyje į Klaipėdą atvyks artistai iš Lenkijos, o klaipėdiečiai juos pakeis šio miuziklo pastatyme Lenkijoje. „Sapnuose apie Brodvėjų“ pavasarį dainuos solistai iš Švedijos. Pasiilgusiems J.Strausso muzikos prieš Naujuosius į teatro repertuarą sugrįš „Štrausiana“, pavasariop – ir „Šikšnosparnis“ su naujais artistais.

Ieško pavaduotojo menui

Anot teatro vadovo, nieko nuostabaus, kad teatre po truputį keičiasi kūrybinė komanda – vieni išeina, kiti ateina čia dirbti. Vieni ieško geresnio darbo užmokesčio kitose srityse ir svečiose šalyse, kiti baigia karjerą ar neatlaiko įtampos, būna, kad ir neišlaiko profesinės atestacijos egzamino. Štai operos solistė Svetlana Konstantinova išvyko gyventi kitur, o teatro solistų vokalistų gretas papildė Rokas Spalinskas ir Regina Bagdanavičiūtė. Šiek tiek pasikeitė ir baleto trupė bei teatro choras. „Kol kultūros darbuotojo atlyginimas – vienas mažiausių šalyje, kadrų kaita neišvengiama“, – įsitikinęs R.Kaubrys, atkakliai šiuo metu ieškantis pavaduotojo menui. „Siūlėsi per 20 žmonių, bet, deja, kandidato neradome“, – skėsčiojo rankomis teatro vadovas.

Klaipėdos muzikinio teatro informacijos ir pardavimų skyriaus vedėja Vita Petrauskienė tvirtino, kad teatras ne tik didelį dėmesį skiria edukacijai, jaunimui, tarptautiniams kūrybinių mainų projektams, bet ir tobulina bilietų kainų sistemą. Šiuo metu perkant bilietus iš anksto jie 30 proc. pigesni nei likus dviem savaitėms iki spektaklio ar koncerto. Bilietai į spektaklius vaikams kainuoja 12–15 litų, suaugusiesiems – 23–32 litus, tik į naujametinius renginius jie gerokai brangesni – po 77–109 litus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

graudu

graudu portretas
Graudu, toks naftalinas. Galit puošis nors vaivorykštės spalvomis, bet nieko naujo, nieko įdomaus.

rokas

rokas portretas
Siaubas,kada tai baigsis,absurdas visiškas,ir jie tai vadina premjera...

a

a portretas
Žydras, tai ne languotas ir bijau, kad ilgam. Provincija. Gaila teatro ir gėda dėl jo
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių