Naujame Nacionalinės filharmonijos sezone - apie 60 koncertų

Lietuvos nacionalinė filharmonija 72-ąjį sezoną žada apie 60 koncertų, nemažai premjerų.

Sezono pradžios interliudu šį penktadienį taps jungtinio Vilniaus ir Paryžiaus moksleivių choro koncertas su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru. Čia skambės prancūzų kompozitoriaus Pierro Thilloy (Pjero Tiloi) oratorijos lietuvių pasakos „Eglė žalčių karalienė" motyvais premjera, pranešė Nacionalinė filharmonija.

Rugsėjo 22-ąją Lietuvos kamerinio orkestro ir jo meno vadovo, dirigento bei solisto Sergejaus Krylovo koncertu bus oficialiai paminėta sezono pradžia.

Maestro Juozo Domarko vadovaujamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras rugsėjo 29 dienos koncertą skyrė iškilaus Lietuvos violončelininko Rimanto Armono jubiliejui.

R.Armonas šventinį vakarą pradės premjera, atlikdamas specialiai šiai progai sukurtą kompozitoriaus Anatolijaus Šenderovo Koncertą violončelei ir orkestrui Nr. 3.

Premjeromis šį rudenį stebins „Gaidos" koncertai. Numatomi lietuvių kompozitorių Ramintos Šerkšnytės ir Alberto Navicko nauji kūriniai orkestrui.

Tradicijos kasmet į programą įtraukti premjerinių kūrinių laikysis ansamblis „Vilniaus arsenalas". Šiemet numatytos kompozitorių Algirdo Bružo ir Zitos Bružaitės premjeros.

Etninę ir profesionaliąją muziką jungiančios Andrejaus Doinikovo kompozicijos premjerą pasiūlys festivalio „Pokrovskije kolokola" rengėjai. Premjerą ketina atlikti Čiurlionio kvartetas, specialiai jiems naują kūrinį skyrė JAV gyvenantis autorius Rodney Rogersas (Rodnis Rodžersas).

Premjerine, anot pranešimo, galima vadinti ir Valstybinio Vilniaus kvarteto bei dainininko Liudo Mikalausko parengtą programą „Maironio balsu„, skirtą Maironio metams. Čia skambės ir Giedriaus Kuprevičiaus vokalinis ciklas “Maironio balsu" bosui ir styginių kvartetui.

Filharmonija skelbia keletą sukaktims skirtų koncertų.

Jubiliejų šiemet švenčiančio Donato Katkaus gerbėjams numatomas 26 dieną vyksiantis Šv. Kristoforo kamerinio orkestro koncertas, violončelininko R.Armono jubiliejaus minėjimui kameriškumo suteiks spalio 24 dieną rengiamas kamerinės muzikos vakaras „Fratres".

Kamerine programa jubiliejų minės ir violončelininkas, ilgametis Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro muzikantas Valentinas Kaplūnas. Gruodžio 9 dieną ta proga numatytas trio „Musica Camerata Baltica" koncertas.

Naują sezoną Filharmonija teigia neketinanti keisti tradicijų. Toliau bus išlaikytos publikai jau įprastos koncertų rubrikos: orkestro ir kamerinės muzikos koncertai, rečitaliai, koncertai visai šeimai, ciklas „Muzika Trakų pilyje", Kalėdų muzikos savaitė, Naujamečiai koncertai.

Filharmonija daugiau dėmesio šį sezoną skirs edukacinėms programoms ne tik Vilniuje, bet ir įvairiuose Lietuvos miestuose.

Jau numatyti Valstybinio Vilniaus kvarteto ir klarnetininko Vytauto Giedraičio bei Čiurlionio kvarteto ir akordeonisto Martyno Levickio pasirodymai. Šios programos turi ne tik edukacinę misiją, jos rengiamos ir kaip paskata jauniesiems talentams pirmiausia skleistis savo gimtajame krašte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių