„Naktigonių“ festivalyje svečiuosis aktorius R.Kazlas

Klaipėdoje vykstančiame literatūros ir muzikos festivalyje „Naktigonės – 2010“ pirmadienį pasirodys vilnietis aktorius Rolandas Kazlas.

2009-ųjų Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, seniai Klaipėdoje bematytas R.Kazlas uostamiestyje surengs poezijos ir muzikos vakarą „Nusileisk, dangau, ant žemės...“, kuriame skaitys poeto Vlado Šimkaus (1936–2004) eiles. Jam muzika antrins Saulius Auglys (vibrofonas) ir Genadijus Savkovas (akordeonas).

Kūrybai teatre aktorius R.Kazlas šiuo metu skiria visą dėmesį ir laiką, todėl televizoriaus ekrane jau kurį laiką jo nebematome. Atsiimdamas 2009 m. Nacionalinę kultūros ir meno premiją už  tragiškąsias ir komiškąsias teatro dermes, už kūrybinį principingumą, laureatas net ironizavo, kad „premija jam skirta ir už tai, ką jis daro, ir už tai, ko jis nedaro“.

Ir tikrai R.Kazlo kūrybinis kelias pastaruoju metu itin gausiai nubarstytas pripažinimo bei įvertinimo gilėmis ir gėlėmis. Pavasarį už spektaklį pagal Vlado Šimkaus eiles „Geležis ir sidabras“ jis buvo įvertintas vieno aktoriaus teatro spektaklių festivalyje „MonoBaltija“, Kauno valstybiniame dramos teatre į jo režisuotą spektaklį „Palata“ (pagal Antono Čechovo kūrybą) bilietai išgraibstomi akimirksniu, o šių metų „Poezijos pavasario“ uždarymo vakarą Vilniaus Sarbievijaus kieme jam buvo įteikta ir poezijos skaitovo Laimono Noreikos vardinė juosta.

Pasiklausai dainos, kuri

galulaukėj pabaido kiškį,

ir tobulas eiles kuri,

kurias kur nori, ten ir kiški.

Tai poeto V.Šimkaus „Tobulo eilėraščio“ fragmentai iš rinkinio „Nusileisk, dangau, ant žemės“ (Vilnius, „Vaga“, 1982 m.). Šio poeto vieta lietuvių literatūroje unikali: nors yra išleidęs vos keturias knygas (1960 m. „Gražiausioji sekundė", 1963 m. „Kranto kontūrai", 1968 m. „Geležis ir sidabras", 1973 m. „Bitės pabėgėlės"), jo eilėraščiai nagrinėjami, komentuojami solidžiose monografijose, literatūros istorijos vadovėliuose. V.Šimkaus leksikos, intonacijos pėdsakas atpažįstamas visur, kur tik pastebima „rupi detalė“ ir universali potekstė, todėl nenuostabu, kad netikėtai nustojęs rašyti jis nuolat buvo klausiamas, kodėl daugiau nebekuria? Į tai poetas atsakydavo, kad ... neturi talento.

R.Kazlo nuomone, tik tikras talentas ir galėtų taip drąsiai pasakyti: „Jo eilės nepanašios į jokių kitų poetų kūrybą. Ir ko tik ten nėra: skoningo šviesaus humoro ir tragizmo, meilės lyrikos ir autoparodijos, visokių kitokių, sakyčiau, poetinių „mirties kilpų“. Mane tai ir žavi. Pats stengiuosi kovoti su stereotipais, liūdesy ieškoti džiaugsmo, būti savikritiškas, ironiškas... Skaitai V.Šimkų ir jauti, kad tikrai žmogus stovi ant žemės. Kartais jis kreipiasi į dangų, į būtį, bet tuoj pat šelmiškai mirkteli ir prabyla, tarkim, apie lėktuvus. Nes gal apie svarbiausius dalykus reikia tylėti?“

Poezijos ir muzikos vakare „Nusileisk, dangau, ant žemės...“, tada, kai aktorius R.Kazlas tylės, skambės  C.Debussy, J.S.Bacho, C.Bollingo, A.Satie ir kitų kompozitorių kūriniai.

Vakaras vyks uostamiesčio „Švyturio menų doke“ (Naujoji Uosto g. 3), pradžia – 20 val., bilietai – po 15 Lt. Juos galima įsigyti 2 val. prieš renginį arba iš anksto internetu – www.dokas.info

Tai paskutinis 5-ųjų „Naktigonių“ renginys Klaipėdos „Švyturio menų doke“, kur festivalis buvo atsikraustęs liepą. Rugpjūtį jis vėl sugrįš į I.Simonaitytės biblioteką, kur ir prasidėjo, o rugsėjo 6-ąją baigsis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių