„Naktigonėse“ – V.V.Landsbergio kūrybos vakaras

Paskutinį vasaros pirmadienį „Naktigonėse“ „Sapnais, eilėmis ir dainomis“ dalysis rašytojas, režisierius, dainų autorius ir atlikėjas Vytautas V.Landsbergis.

Visą vasarą Klaipėdoje buriančio į „budėjimus“ literatūros ir muzikos gerbėjus festivalio organizatorius aktorius Sigutis Jačėnas žadėjo nepaprastą vakarą, kuriame netrūks nei poezijos, nei gerų dainų – jas atliks pats autorius, pritardamas sau gitara. Įvairiapusė, kūrybiška, šviesi V.Landsbergio asmenybė visuomet palieka ypatingą, įkvepiantį įspūdį.

Festivalio svečio S.Jačėnas pasiteiravo, ką išgirsime dainuojant, apie ką pastaruoju metu eiliuoja, svajoja ir ar tebesapnuoja „...savo vienintelį sapną / Apie mergaitę rudenį / Pintinėn skinančią obuolius...", kaip kad rašė jis prieš du dešimtmečius eilėraštyje „Pasaka apie sapną“?

V.V.Landsbergis atsakė: „Sapnai yra labai keista realybės forma, joje nėra laiko ir erdvės apribojimų. Ten gali nusklęsti į bet kokį laiką ir parsinešti begalę siužetų. Iš tokių istorijų ir bus sudaryta naujoji mano paeiliavimų knyga „Persikūnijimai“. Neatsitiktinai Z.Froidas ir K.Jungas tiek dėmesio skyrė sapnams. Knygelę pradėsiu Šv. Augustino citata iš „Išpažinimų“:

Tavo metai nesikeičia; jie trunka visi kartu,

ir ateinantys jų nepašalina, nes jie nepraeina.

O ir tie, kurie kalba apie buvusius laikus,

negalėtų pasakoti apie juos kaip apie tikrus dalykus,

jei savo sieloje jų neregėtų.

Taigi tavimi, mano siela, aš matuoju laiką.

Neprieštarauk man, nes taip yra.

Suvokimas, kurį sukelia praeinantys daiktai, tavyje pasilieka,

nors daiktai ir praeina.

Šiuo metu daugiausia kuriu vaikams arba ... suvaikėjusiems – mane domina vaikiška (tyros sąmonės) būsena. Parašiau partizanišką pasaką „Varlė bunkeryje“, trečią arklio Dominyko dalį... Kartais atrodo, kad tik vaikai bėra pajėgūs išgelbėti Lietuvą, jeigu sugebėsime juos apsaugoti nuo suaugusiųjų įtakos. O eiliuoju, kaip jau sakiau, sapnus:

raguotas vikingas, iš laivo vos išlipęs

(nė žemės nebučiavęs) puolė mums pasakot apie moteris lokes

gyvenančias anapus jūros – sugavusios jos jį ir urgzdamos

sau sanguliavusios kas naktį po kelias, paskui išsekusį, bejėgį

paleidusios namo. Nušliaužęs ligi jūros leisgyvis

(pasisekė nelaimėliui, kad laivas

nebuvo potvynio bangos į jūrą nuneštas)

jam nieko jau nesinorėję – nei žalvario, nei gintarų

tiktai namo, o mums iš jo tatai išgirdus – panūdo

plaukt, ir kuo greičiau, per jūrą - nukariaut

niekingą laumių padermę, tiek iškankinusią tą mūsų brolį

apsiginklavom, o kitąryt jau kėlėme bures 

skanduodami: nugalėsim lokę, surišim lokę

ant karties nešim lokę, aukštyn kojom, parvešim

nuotaką namo!“

Tradiciškai Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje (Herkaus Manto g. 25) vyksiančiame „Naktigonių“ vakare „Sapnai, eilės ir dainos“ V.V.Landsbergis pristatys naujausią savo albumą „Trylika brolių“, skambės Romo Lileikio dainuojamoji poezija, naujai aranžuotos liaudies dainos...

Renginys – nemokamas, jis vyks rugpjūčio 30 d. 19 val.

5-ąsias literatūros ir muzikos „Naktigones – 2010“ iš dalies finansuoja Kultūros rėmimo fondas ir Klaipėdos miesto savivaldybė. Rengėjas – VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių