„Naktigonėse“ – naujos kompaktinės plokštelės pristatymas

Birželio 21-ąją, vasaros saulėgrįžos pirmadienį, literatūros ir muzikos „Naktigonių – 2010” programoje Klaipėdai bus pristatyta nauja kompaktinė plokštelė.

Pasitinkant  istorinės asmenybės, įžymaus Abiejų Tautų Respublikos, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valstybinio veikėjo M.K.Oginskio 250-ąsias gimimo metines, išleistoje kompaktinėje plokštelėje „Mykolas Kleopas Oginskis. Atsisveikinimas su Tėvyne“ suskambo jo kūriniai: polonezai (išskyrus „Atsisveikinimas su Tėvyne“), „Tempo di menuetto“, romansai balsui ir fortepijonui – Lietuvoje įrašyti pirmą kartą.

Kunigaikštis M.K.Oginskis (1765–1833), vienas iš 1794 metų sukilimo vadų, Vilniaus miesto Rotušės aikštėje iškilmingai prisiekęs, kad Tėvynės labui įneša „savąją dalį – turtą, darbą ir gyvenimą“, pasaulinės šlovės susilaukęs už polonezą „Atsisveikinimas su Tėvyne“, gyvenimo saulėlydyje karčiai apgailestaudamas prasitarė: „Jei ne tragiškas mano Tėvynės ir tautos likimas, būčiau tapęs kompozitoriumi...“

Kompaktinėje plokštelėje M.K.Oginskio laiškų, knygų, muziejaus fondų straipsnių fragmentus skaito aktorė Virginija Kochanskytė, muzikinius kūrinius atlieka pianistė Šviesė Čepliauskaitė ir dainininkė Giedrė Zeicaitė.

Plokštelės parengimą inicijavo Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejus,  leidėjas – VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“.

Pristatyme Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos renginių salėje dalyvaus Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejaus direktorius V.Rutkauskas, VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“ direktorius ie „Naktigonių“ organizatorius aktorius Sigutis Jačėnas bei visos trys jubiliejinio albumo atlikėjos.

Teatro, televizijos ir kino aktorė V.Kochanskytė  –  UNICEF geros valios ambasadorė Lietuvoje –  kurianti kamerinių projektų scenarijus, juos režisuojanti, taip įtvirtindama poezijos teatro artisto sampratą – kaip savitą ir įdomų žanrą. Drauge su kitų sričių menininkais aktorė nuolat inicijuoja ir įgyvendina netikėčiausius teatralizuotus sumanymus, kuriuos žiūrovai mato tiek didžiuosiuose šalies meno festivaliuose, šventėse, tiek ir atokiausių Lietuvos miestelių kultūrinėse erdvėse. Pianistė Š.Čepliauskaitė, studijas (1992 m.) ir meno aspirantūrą (2000 m.) baigusi Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (prof. J.Karnavičiaus klasėje), koncertavusi ne tik daugelyje Lietuvos miestų, bet ir Lenkijoje, Vokietijoje, Japonijoje, Didžiojoje Britanijoje, Rusijoje, Estijoje, Olandijoje, Belgijoje. Didžiausią dalį pianistės repertuaro sudaro kompozitorių romantikų kūriniai, jai ypač artima Fryderyko Chopino (1810–1849) kūryba. Š.Čepliauskaitė pirmoji Lietuvoje įrašė visų F.Chopino valsų kompaktinę plokštelę. Dainininkė G.Zeicaitė (sopranas) 1991–1996 m. studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (prof. I.Milkevičiūtės klasėje), paraleliai  –  Graco meno universitete (prof. L.Sukis klasėje). Dalyvavo daugelyje šalies ir tarptautinių festivalių, atliko pagrindines soprano partijas Europos teatrų operų pastatymuose, yra pelniusi ne vieną apdovanojimą konkursuose. Prancūzijoje solistei įteiktas Sir Georg Solti apdovanojimas, Austrijoje ji pelnė Agnes – Jacobi prizą. Dainininkė dirba Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Dainavimo katedros dėstytoja, S.Šimkaus konservatorijos dainavimo mokytoja.

„Naktigonių“ vakaro su kompaktinės plokštelės „Mykolas Kleopas Oginskis. Atsisveikinimas su Tėvyne“ leidėjais bei atlikėjomis pradžia – 19 val. Įėjimas nemokamas. Unikalią plokštelę vakaro metu bus galima įsigyti be prekybinio antkainio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių