Nacionalinės premijos laureatei kūryba yra meditacija

Atidaryta tekstilininkės Laimos Oržekauskienės darbų paroda, kurioje menininkė derina šiuolikines technologijas ir archaiškus raštus.

Darbais menininkė pristato savo požiūrį į moters amžių ir jo privalumus.

Nuostabiausias moters amžius – kai jame telpa ir vaikystės, paauglystės pokyčiai ir metų patirtis, sukaupta gyvenimiška išmintis.

Penkiasdešimtmetės pitijos – dvejus metus kurtame darbų cikle tekstilininkė L. Oržekauskienė į moterį žvelgia sakraliai.

Pitijos – senovės graikų pranašės – teikdavusios dievų žodį orakulams, o šie jį išaiškindavo klausiantiems patarimo. Menininkei dvasingiausios pitijos – penkiasdešimtmetės moterys.

Aštuoniuose portretuose – autorės draugės.

„Mes, beskubėdami per gyvenimą, dažnai bandom šito nepripažinti. Galvojame, kad tai, ką duoda jaunystė, arba tai, kas vyksta jaunystėje, yra vertingiausia, o tai, kas yra po to, tarsi netenka savo kokybės, tai L. Oržekauskienės kūryboje tas ir imponuoja labiausiai, kad jos kūryba atspindi jos žmogišką brandą ir kartu mūsų visos kartos menininkų, taip pat tą žmogiškąją brandą“, – teigia dailėtyrininkė Rasa Andriušytė.

Dailėtyrininkų teigimu, autorė išsiskiria savitu amato ir intelekto jungimu. Pati tekstilininkė sako, kad jai labai svarbus kūrybos procesas.

„Techninis procesas, kaip tekstilės techninis procesas man labai svarbus. Jis iš principo kalba idėjiniame lygmenyje, nes praktiškai yra audžiamas audinys, yra aprengiama, tada įpinamas kaspinas, užrišama skarelė – tai yra tam tikras procesas ir veiksmas, kurį aš vadinčiau balzamavimu“, – pasakoja tekstilininkė L. Oržekauskienė.

L. Oržekauskienė – nacionalinės premijos laureatė, pelniusi apdovanojimų ir Lietuvos, ir Kinijos tekstilės bienalėse. Vilniuje ji pristato ir pirmąjį kūrybos albumą. Jame – per trisdešimt metų sukurti darbai, menotyrininkų, draugų ir net sūnaus tekstai.

„Jos draugai juokauja, kad Laima išleido Bibliją, o ne albumą, nes iš tikrųjų jinai į kūrybą žiūri labai modernistinėm akim, tai yra labai dvasingom akim, į patį procesą kaip į ritualą žvelgia, pati tekstilė ir audimas jau suponuoja tokį požiūrį į kūrybą – tai meditacinis procesas. Ir šita knyga irgi primena meditaciją“, – sako menotyrininkė, albumo sudarytoja Virginija Vitkienė.

Vilniaus dailės akademijos tekstilės galerijoje „Artifex“ – kelerių pastarųjų metų L. Oržekauskienės darbai. Su Kaune gyvenančios menininkės kūriniais sostinės senamiestyje bus galima susipažinti iki kovo.


Šiame straipsnyje: tekstilės parodatekstilė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių