Nacionalinėje filharmonijoje – maestro D. Katkaus jubiliejus

Dirigentas, altininkas Donatas Katkus savo 70-metį švenčia kartu su Šventojo Kristoforo kameriniu orkestru. Jubiliejaus proga maestro pakvietė visus į koncertą Nacionalinėje filharmonijoje.

Muzikas, pedagogas, muzikologas, Šventojo Kristoforo kamerinio orkestro vadovas – D.Katkaus darbus sunku suskaičiuoti. Dar studentą, alto specialybės besimokantį D. Katkų, dėstytojai kalbino tapti aktoriumi. Artisto talentą menininkas teigia išnaudojąs ir šiandien, kad būtų lengviau susikalbėti su žmonėmis.

„Yra labai sunku, kai tau reikia išgyventi, kai yra orkestras, reikia laikytis, kad tą orkestrą kažkaip finansuotų. Reikia turėti gerus santykius, nesusipykt su politikais. Kai grojau styginiam kvartete, tai aš buvau labai aktyvus, aš nieko nebijojau, dabar aš bijau, aš bijau tos mūsų bendruomenės, ir tos visuomenės, ir todėl humoras, juokavimas yra apginties pozicija“, – sako D.Katkus.

1965 metais D.Katkus subūrė Vilniaus kvartetą, su kuriuo per beveik 30 metų sugrojo du tūkstančius koncertų, laimėjo prizų tarptautiniuose konkursuose.

Prieš 18 metų muzikantas įkūrė Vilniaus savivaldybės Šventojo Kristoforo kamerinį orkestrą. Per tuos metus su kolektyvu įgrota daugiau nei 30 kompaktinių plokštelių, sostinėje atsirado vasaros muzikos festivaliai. Už nuopelnus Lietuvos muzikai jam įteikta Nacionalinė premija, praėjusią savaitę Prezidentė Dalia Grybauskaitė profesorių D.Katkų už Lietuvos vardo garsinimą ir ypatingus nuopelnus šalies kultūros, meno ir švietimo srityse apdovanojo ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didžiuoju kryžiumi.

D.Katkus sako, kad šis apdovanojimas jį atgaivino.

„Aš po to viso dalyko atsiguliau į lovą ir pradėjau galvoti, o kaip aš dabar turiu gyventi? Nes tai yra Lietuvos valstybės įvertinimas. Vadinasi, aš turiu tai valstybei dar daugiau ką nors daryti, dar kažką daryt, kad būtų gera, kad būtų gerai. Šitas dalykas, kaip čia pasakius, mane atgaivino, pagalvojau, kiek dar darbo reikia padaryti, kokia dar perspektyva laukia“, – sako D.Katkus.

Trečiadienį Nacionalinėje filharmonijoje dirigento D.Katkaus 70-mečiui skirtame koncerte skamba Josepho Haydno, Vidmanto Bartulio ir Edvardo Griego muzika.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių